Nederlander krijgt stemadvies Obama

Laatste update:  4 maart 2008 15:39 info

AMSTERDAM - Twee derde van de 13.000 mensen die tot nu toe de 'democratische' StemWijzer, op www.stemwijzer.nl, heeft gedaan, heeft het advies gekregen op Barack Obama te stemmen.

Foto:  ANP

Dat heeft Jochum de Graaf van het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) dinsdag gezegd.

Volgens De Graaf scoort Obama vooral hoog op onderwerpen als het buitenlands beleid, de sancties tegen Cuba (die hij wil opheffen), sociale zekerheid (topinkomens moeten zwaarder belast) en ziektekosten (werkgever moet daarbij meer betrokken zijn).

Expats

Het gaat om Nederlanders die de site bezoeken om er achter te komen wie hun stem zou moeten krijgen als ze mee zouden mogen doen aan de Amerikaanse verkiezingen. Ook de Engelssprekenden, veelal Amerikaanse expats, die de site bezochten voor advies kwamen voor twee derde uit bij Obama.

Stellingen

Op de 'Democratische' StemWijzer kunnen mensen aan de hand van dertien stellingen te weten komen of hun idee├źn het dichtst bij Hillary Clinton of Barack Obama liggen.

Voorverkiezingen

Dinsdag is een cruciale dag voor Clinton. Er worden in de Amerikaanse staten Texas en Ohio voorverkiezingen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen gehouden en Clinton moet volgens analisten in beide staten winnen wil ze nog een kans maken presidentskandidaat voor de Democratische Partij te worden.

Haar rivaal Barack Obama won hiervoor elf voorverkiezingen op een rij.

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Eerder

Verkiezingen in beeld

Bekijk de meest bijzondere foto's van de dag van de verkiezingen.

Bekijk fotoserie (72)

Winnen

Mitt Romney dacht echt dat hij de Amerikaanse presidentsverkiezingen zou winnen.

Lees meer

Obama speecht

Herkozen president Barack Obama heeft woensdag een verrassingsbezoek gebracht aan het hoofdkantoor van zijn campagneteam in Chicago.

Lees meer

Obama herkozen

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de verkiezingen in zijn land gewonnen. Mitt Romney erkende de nederlaag. Wereldleiders en politiek Den Haag feliciteren Obama met zijn herverkiezing. Er zal geen machtswisseling plaatsvinden in de Senaat of Huis van Afgevaardigden.

Lees meer en bekijk beeld

Kamp Obama/Biden

Beelden van de uitslagenavond van Barack Obama in Chicago.

Bekijk foto's