Stembus van Tim Hofman overrompeld door hoge opkomst

De Stembus, het initiatief van onder meer Tim Hofman om meer jongeren aan te sporen te stemmen, is "overrompeld" door de opkomst woensdagavond.

Volg de verkiezingen in ons liveblog.

Dat stelt journalist Rutger de Quay namens de groep die het initiatief eind januari op Twitter begon.

"We kunnen nog niets met zekerheid zeggen", stelt hij. "Maar met deze hoge opkomst kan het bijna niet anders dan dat heel veel jongeren toch naar de stembus zijn gegaan."

Campagnetour

De Stembus, waar diverse journalisten en televisiemakers aan meewerkten, heeft de afgelopen zes weken via sociale media en een campagnetour geprobeerd zoveel mogelijk jongeren te bereiken. Woensdag mochten 850.000 jongeren voor het eerst hun stem uitbrengen.

Het project kreeg zowel in binnen- als buitenland heel veel media-aandacht.

Helder formuleren

De Quay heeft de afgelopen weken gemerkt dat jongeren echt wel te interesseren zijn in politiek. "Het is geen desinteresse", legt hij uit. “Het gaat vooral om de context waarin je met jongeren praat over het onderwerp. Politici praten vaak op een manier die jongeren niet begrijpen. Het is een kleine moeite om simpeler en bondiger te formuleren en zo de politiek voor deze groep levendiger te maken."

De Stembus was een initiatief dat spontaan ontstond. Maar het is zeker de bedoeling dat het project een vervolg krijgt, stelt de woordvoerder. "We gaan onze hoofden bij elkaar steken om te kijken wat we in de toekomst nog meer kunnen betekenen voor de jonge kiezers."

Wil jij bij belangrijk nieuws in aanloop naar de verkiezingen een pushbericht ontvangen? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'Verkiezingsalert' en kies Mijn nieuws + pushbericht.

Bekijk hier de verschillende standpunten van politieke partijen.

Tip de redactie