Universiteit van Nederland: Kun je peilingen serieus nemen?

Vooraanstaande wetenschappers geven bij de Universiteit van Nederland korte colleges over prangende vragen. NU.nl publiceert elke week de video's van de beste colleges. Deze week is het thema politiek.

Hoe probeert een politicus jouw stem te winnen?

In verkiezingstijd zie je ze ineens overal: politici: Op posters, op je beeldscherm, op je beeldbuis en op de markt. Als politiek historicus weet Harm Kaal (Radboud Universiteit) hoe de verkiezingscampagnes en het taalgebruik van politici veranderd zijn afgelopen jaren.

Kun je peilingen eigenlijk wel serieus nemen?

"Nek-aan-nek-race", "Spannende titanenstrijd", "Morgen volgt de ontknoping": politiek lijkt soms net een sportwedstrijd. Het brengen van de peilingen als een live wedstrijdverslag helpt daarbij niet. Politicoloog Tom Louwerse (Leiden University) pleit voor betere peilingen en een betere interpretatie van peilingen. 

Hoe word je een succesvolle politicus?

Zou jij politicus kunnen worden? Politiek historica Charlotte Brand (Radboud Universiteit) legt je haarfijn uit hoe dat nou eigenlijk werkt, politicus worden. Maar ook hoe je politicus blijft. Want in de politiek loert altijd het gevaar dat je sneuvelt. Wat de risicofactoren daarbij zijn, leer je in dit college.

Is het goed voor de democratie als jij meer inspraak krijgt?

Denk jij wel eens: ik zou vaker mijn mening willen geven over belangrijke politieke kwesties dan tijdens de verkiezingen? Dan ben je niet de enige, want in de afgelopen jaren zagen we de aandacht voor burgertoppen en referena toenemen. Kristof Jacobs (Radboud Universiteit) deed er onderzoek naar: word je daar als burger nu wel of niet blij van?

Waarom zijn populistische politici nu succesvoller dan ooit?

Er is geen politieke partij of politicus die zichzelf populistisch noemt. Wanneer ben je dat eigenlijk, een populist? En als we dat weten, hoe komt het dat populistische partijen afgelopen jaren zo succesvol bleken tijdens verkiezingen? Koen Vossen (Radboud Universiteit) geeft je een crash course populisme.

Lees meer over:
Tip de redactie