Verhoogd stationsgebied nog steeds niet naar de zin van Welstand

De welstandcommissie in Utrecht heeft zich wederom kritisch uitgelaten over het zogeheten forum (het verhoogde deel van het toekomstig stationsgebied) bij het WTC-gebouw op het Jaarbeursplein. Het is de tweede keer dat het ontwerp voor het forum niet wordt goedgekeurd. 

De kritiek richt zich met name op de plantenbakken en de trappen bij de fietsenstalling. De zogenoemde ‘middenplaatsing’ van de plantenbakken wordt niet gewaardeerd evenals de kleur van de balustrade.

Het Forum verbindt over een paar jaar de hele westkant van het spoor, vanaf de Van Sijpesteijnkade tot en met de Moreelsebrug. Het is een langgerekt plein dat in zijn geheel op circa 7,5 meter boven de grond ligt.

Het is hiermee een entree naar de kantoor- en woonontwikkelingen die daar aan (gaan) grenzen, zoals het Stadskantoor en het Beatrixgebouw. Deze verhoging kent ook een lange balustrade. Deze moet anders volgens de welstandscommissie.

Rommelig

Doordat de balustrade uit kortere en langere stukken bestaat, verdwijnt bij het huidige voorstel de beoogde bindende lijn op het Forum. Hierdoor wordt het plein rommelig in plaats van een geheel, zo verklaart de welstandscommissie.

"Een kleurstelling in aansluiting op de inrichting zou de geambieerde verbinding van het Forum beter waarmaken. De vormgeving van de balustrade heeft voldoende expressiviteit om als bijzonder element te binden."

Doordat bij de uitgangen van de balustrade aan de rand van het Forum (bij het Moreelsepark en het Beatrixgebouw) een veelheid aan ingrepen zijn voorgesteld door de ontwerpers, ontstaat er een rommelig beeld. Met name bij de fietsenstalling bij het Beatrixgebouw is de niet doorgetrokken balustrade "inconsequent" volgens de commissie.

Mail de redactie

Mail de redactie
Heeft u tips of opmerkingen over het regionale nieuws op NU.nl? Mail dan de redactie op 
Tip de redactie