Veel discussie rond nieuw ontwerp achterkant postkantoor Neude

Het houdt de gemoederen bezig de laatste dagen: het nieuwe ontwerp voor de achterkant van het oude postkantoor. Aan de Oudegracht-zijde van het Rijksmonument komt in plaats van een glazen pui een wat massievere gevel die opgaat in het huidige gebouw. 

Ook op DUIC wordt er volop gediscussieerd. Sommige vinden het juist mooi en anderen totaal niet. Eén ding lijkt in ieder geval zeker: alles is beter dan de huidige situatie. Wij vroegen onze eigen monument- en architectuurkenner, Arjan den Boer, wat hij ervan vindt.

Den Boer heeft de verslagen van de Commissie Welstand en Monumenten bekeken en contact gehad met enkele betrokkenen. Het werd in zijn ogen niet helemaal duidelijk aan wie het verdwijnen van de glazen serre te wijten valt. De Welstandscommissie had in eerste instantie kritiek op het ontwerp van de serre, omdat deze eenmaal gevuld met winkels een voller beeld zou geven dan het ontwerp liet zien, maar wees deze niet geheel af.

Vervolgens is architect Frederik Vermeesch van Rijnboutt met een heel nieuw, veel massiever ontwerp gekomen. Dit was niet alleen vanwege de aanmerkingen van Welstand en Monumenten, maar ook vanwege nadere praktische eisen wat betreft de winkels en het auditorium van de bibliotheek daarboven. De Welstandscommissie heeft het nieuwe ontwerp, na enkele aanpassingen, uiteindelijk goedgekeurd en is daarbij niet meer teruggekomen op de eerste glazen versie.

Jammer

"Erg jammer dat het oorspronkelijke ontwerp niet door is gegaan", zegt Den Boer, ook namens zijn groep BiebOpNeude. "De glazen serre was sierlijk en elegant en liet duidelijk zien waar het oude gebouw ophield en het nieuwe deel begon. Het zou ook heel mooi gecombineerd hebben met Galeries Modernes aan de overkant van de gracht (nu Blauwe Planneet) als die weer in z’n oude staat met veel glas wordt hersteld."

Den Boer verolgt: "Het nieuwe ontwerp is veel massiever en probeert de oude architectuur deels te imiteren, een soort pseudo-monumentaliteit. Daarmee doe je architect Crouwel feitelijk onrecht, want het tast zijn ontwerp aan. Wat mij betreft onbegrijpelijk dat Welstand hier mede op heeft aangedrongen en er in ieder geval mee heeft ingestemd."

"Overigens ben ik zeker voor een aanbouw met winkels, financieel om de bibliotheek mogelijk te maken, maar ook om de nu gesloten kant aan de gracht aantrekkelijk te maken en mensen het gebouw in te lokken. Maar dan van glas!", besluit Den Boer.

Mail de redactie

Mail de redactie
Heeft u tips of opmerkingen over het regionale nieuws op NU.nl? Mail dan de redactie op 
Tip de redactie