Blotebenendag valt in Utrecht op 25 april

Zoekend in de open data van Utrecht kwamen we erachter dat gemiddeld genomen de blotebenendag in Utrecht op 25 april valt. Dit jaar doet 25 april echter zijn best om er een dikketruiendag van te maken. Reden te meer om juist vandaag Utrecht eens van de zonnige zijde te bekijken. Wat kunnen we allemaal met open data over de zon?

Wij vonden drie cases waar jij als Utrechter wat aan hebt. Ten eerste kunnen we met open data berekenen wanneer in Utrecht de grootste kans is op de eerste blotebenendag. Ook bekijken we wanneer in Utrecht de meeste terrasdagen zijn en wanneer jij statistisch gezien het beste op vakantie kan gaan. Tot slot hebben we inzichtelijk gemaakt welke wijken in Utrecht zijn het meest geschikt voor zonnepanelen. Het antwoord zal je verbazen.

Blotenbenendag

Sinds de term rokjesdag in 1996 door Martin Bril in Nederland geïntroduceerd werd, zijn er verschillende media die op basis van de weersvoorspelling een datum aankondigen. Zo houden de Belgen aan dat het warmer moet zijn dan 20 graden (1,234). Overigens hanteren wij net als onze zuiderburen de term blotebenendag. We willen tenslotte alle betrokkenen in ‘een gelijke informatiepositie’ brengen. Een van de principes van open data.

Dat vonden wij nog niet ver genoeg gaan. Het besluit of je je lange broek in de kast laat liggen baseer je tenslotte op meer factoren dan de voorspelde maximum temperatuur van die dag. Bijvoorbeeld: blijft het droog? Hoe koud is het ’s ochtends? Daarom hebben we daar ook naar gekeken: op basis van historische data van het KNMI van de afgelopen 15 jaar hebben we een model gemaakt om zo nauwkeurig mogelijk de beste dag te voorspellen.

Wat maakt een blotebenendag?
De factoren die meegenomen zijn in het model, zijn:

  • De maximumtemperatuur was boven de 18 graden Celsius.
  • De windsterkte was minder dan windkracht 4, hoe minder hoe beter.
  • De minimumtemperatuur in de nacht ervoor was boven de 10 graden Celsius.
  • Het verwachtte aantal uren zon is minimaal 4 uur.
  • De neerslag is minder dan 2mm.
  • Het is een doordeweekse dag.

De formule die gebruikt is, is ingewikkelder dan een invuloefening met de variabelen die hierboven staan. Voor nu is dit echter voldoende om de opzet te begrijpen.

Lees het hele onderzoek op DUIC.nl.

Tip de redactie