Camera’s Pijlsweerd worden verwijderd vanwege privacy bewoners

De camera’s die dit jaar in de Utrechtse wijk Pijlsweerd zijn opgehangen boven het verkeer worden weer verwijderd. Dat laat wethouder Kees Geldof weten. De camera’s maken inbreuk op de privacy van bewoners. 

De camera’s zijn opgehangen voor het faciliteren van de noodontgrendeling voor hulpdiensten en om kentekens te scannen. Daarnaast worden de beelden van de camera’s alleen bij schade bekeken.

De beelden worden niet bewaard en kunnen derhalve niet later worden bekeken of door derden worden opgevraagd, zo schrijft de wethouder.

Toch worden de camera’s nu gedeeltelijk verwijderd. "De kentekenscanners in de palen zelf die dienen ter nummerbordherkenning blijven wel gehandhaafd. De Veiligheids Regio Utrecht heeft daarvan aangegeven dat deze van essentieel belang zijn voor de noodontgrendeling", zegt de wethouder.

"Zonder deze kentekenscanner blijft een noemenswaardig risico aanwezig dat de bereikbaarheid van de nood- en hulpdiensten in Pijlsweerd onvoldoende geborgd is. De beelden van deze kentekenscanner worden uitsluitend op het moment van ontgrendeling gebruikt."

Lees meer over:

Mail de redactie

Mail de redactie
Heeft u tips of opmerkingen over het regionale nieuws op NU.nl? Mail dan de redactie op:
Tip de redactie