Koning Willem-Alexander beëdigd en ingehuldigd

Koning Willem-Alexander is dinsdagmiddag in De Nieuwe Kerk in Amsterdam beëdigd en ingehuldigd.

Volg hier ons liveblog (gesloten) l Lezersfoto's op NUfoto

Beatrix tekent abdicatie, Willem-Alexander nieuwe koning

"Het feit dat de koning geen politieke verantwoordelijkheid heeft, betekent niet dat hij geen eigen verantwoordelijkheid heeft. Anders zou de eed die ik straks afleg betekenisloos zijn'', zo zei Willem-Alexander in zijn toespraak voorafgaand aan de eed.

Rond kwart voor 2 dinsdagmiddag, iets later dan gepland door vertraging van gasten, opende voorzitter van de Eerste Kamer Fred de Graaf de Vergadering van de Staten-Generaal. 

De stoet met koning Willem-Alexander en koningin Máxima vertrok even voor 14.00 uur naar De Nieuwe Kerk, waar hij na het afleggen van de eed op de Grondwet en het Statuut en werd ingehuldigd. In het cortège zijn voor het eerst het vaandel van de Nationale Politie en het Statuut voor het Koninkrijk meegedragen, naast de Grondwet, de vaandels van de 4 krijgsmachtonderdelen en onder meer het rijkszwaard.

De eed van koning Willem-Alexander:

De volledige toespraak van de koning (video)

Vertrouwen

"Democratie is gestoeld op wederkerig vertrouwen tussen overheid en burgers. Iedereen heeft daar een bijdrage aan te leveren", zo ging de nieuwe koning van start, om later in zijn speech de Staten Generaal toe te spreken: "Vandaag bevestigen we tegenover elkaar onze wederkerige verplichtingen en verantwoordelijkheden."

Het koningschap is niet statisch, benadrukte Willem-Alexander, maar past zich aan veranderende omstandigheden aan. ''Ik treed aan in een periode dat velen zich kwetsbaar voelen. Ze zijn onzeker over hun inkomen of hun leefomgeving. Dat kinderen het beter zullen krijgen dan hun ouders, lijkt minder vanzelfsprekend dan vroeger.''

De Dam is vol. De politie liet dat dinsdag even na twee uur weten. Ze adviseert: wil je toch kijken naar het nieuwe koningspaar? Ga naar het Museumplein. Daar hangen grote televisieschermen.

De Graaf

Kamervoorzitter De Graaf ging in zijn toespraak in op de veranderingen van de Nederlandse samenleving sinds de inhuldiging van Beatrix in 1980. "Zij is gevarieerder, sneller en meer mondiaal gericht. Met de veranderingen in de maatschappij zijn ook de democratische rechtsstaat en de constitutionele monarchie geëvolueerd'', aldus De Graaf.

In die nieuwe samenleving zal koning Willem-Alexander ''een samenbindende, vertegenwoordigende en aanmoedigende rol vervullen''.

De Graaf prees het ''niet aflatend plichtsbesef, de schier onuitputtelijke energie, grote kennis en warme betrokkenheid'' van prinses Beatrix. Volgens de voorzitter van de Eerste Kamer was zij ''de samenbindende kracht op momenten van nationale vreugde en van nationaal verdriet''.

Aankomst van het koningspaar bij de kerk:

Aankomst van Beatrix en de drie prinsesjes (video)

Samsom

PvdA-leider Diederik Samsom liet na afloop weten onder de indruk te zijn van de speech van de Koning, waarin hij duidelijk maakte een modern koningschap na te streven en zich zeer bewust toonde van zijn plaats in het democratisch bestel.

"Met zijn nadruk op verbondenheid in de samenleving zet hij de traditie van zijn moeder voort. Ik was ontroerd door de mooie passages over de bewondering voor haar," aldus Samsom.

Gasten

Onder de gasten in De Nieuwe Kerk waren prins Albert van Monaco, de Britse prins Charles, prins Filip en prinses Mathilde uit België, erfgroothertog Guillaume van Luxemburg, kroonprins Felipe van Spanje, kroonprinses Victoria van Zweden en prinses Lalla Salma van Marokko. Ook de vorstenhuizen van Japan, Noorwegen, Denemarken, Liechtenstein, Thailand, Brunei, Bahrein, Oman, Jordanië en de Verenigde Arabische Emiraten waren vertegenwoordigd.

De Europese Unie was aanwezig met president Herman Van Rompuy, commissievoorzitter José Manuel Barroso en parlementsvoorzitter Martin Schultz. Canada stuurde gouverneur-generaal Johnston.

Koningsvaart

Tot 18.00 uur werd in het paleis op de Dam een receptie gegeven ter gelegenheid van de troonswisseling. Er waren zo'n duizend gasten in het paleis aanwezig.

Dinsdagavond maakt het koninklijk paar nog een koningsvaart op het IJ. Afsluitend vindt een feest plaats dat minister-president Mark Rutte aanbiedt in het Muziekgebouw aan 't IJ.

Dinsdagochtend deed (toen nog) koningin Beatrix met het tekenen van de Akte van Abdicatie afstand van de troon, vanaf dat moment is Willem-Alexander staatshoofd en prinses Catharina-Amalia de eerste in lijn der troonopvolging.

Alles over de troonswisseling l Dossier Koninginnedag

Foto's troonswisseling l Foto's Koninginnedag l Zelf uploaden

Programma troonswisseling in Amsterdam

Lees meer over: