Twee verdachten in Belgisch terreuronderzoek langer vast

Het Belgisch openbaar ministerie houdt twee van de vier verdachten die dinsdag werden opgepakt bij vijftien huiszoekingen in onder meer Gent en Antwerpen in voorlopige hechtenis.

Dat heeft het federaal parket woensdag laten weten. Het tweetal zou een terroristische groep hebben gefinancierd en Syriëstrijders voor terreurgroep Islamitische Staat hebben gerekruteerd. Ze zijn voorgeleid aan een rechter gespecialiseerd in terrorisme.

Een van de twee is de 37-jarige broer van Hicham Chaïb, de voormalige rechterhand van Sharia4Belgium-leider Fouad Belkacem. De andere verdachte is de 28-jarige Soufiane A. Een zus van Chaïb en een vierde verdachte zijn vrijgelaten onder voorwaarden.

Chaïb vertrok in 2013 naar Syrië om zich aan te sluiten bij IS. De Antwerpenaar zou zich inmiddels in Raqqa hebben opgewerkt tot hoofd van de religieuze politie. Chaïb was ook te zien op een video vlak na de aanslagen in Brussel in maart, waarin hij de aanslagen verheerlijkte en daarna een man door het hoofd schoot.

In de doorzochte woningen werden geen wapens of explosieven aangetroffen. Het OM ziet vooralsnog geen verband met de aanslagen van 22 maart in Brussel.

Lees meer over:
Tip de redactie