Zes aanhoudingen om terreurdreiging Brussel tijdens jaarwisseling

In verschillende Belgische plaatsen zijn donderdag zes mensen aangehouden die mogelijk iets te maken hebben met plannen om aanslagen te plegen tijdens de oudejaarsfeesten in Brussel.  

Update 12.10 uur: Zes mensen zijn aangehouden op verdenking van het plegen van een aanslag tijdens de jaarwisseling.

De zes werden meegenomen voor verhoor nadat huiszoekingen waren gedaan in onder meer Molenbeek en Anderlecht. Dat heeft de Belgische justitie gemeld.

De aanhoudingen volgen op de arrestatie van twee mannen, woensdag, die aanslagen zouden willen plegen in Brussel. De twee, Said S. en Mohammed K., blijven de komende maand vastzitten.

Said S. geldt als leidend figuur. Hij zou mensen hebben geworven om terroristische aanslagen te plegen. Het duo wordt deelname aan een terroristische groep verweten.

Kamikaze Riders

S. en K. zijn lid van de Kamikaze Riders, een motorclub die rechtstreekse banden heeft met het opgedoekte Sharia4Belgium. Ze beraamden hun plannen in het clubhuis van de motorbende.

Nadat de aanslagplannen woensdag bekend waren geworden, zijn de oudejaarsfeesten in Brussel en de bijbehorende vuurwerkshow afgelast.

Aanslagen Parijs

De man die woensdagavond werd aangehouden bij een huiszoeking in Sint-Jans-Molenbeek wordt verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs.

Het gaat om de Belg Ayoub B., geboren in 1993. Hij is de tiende verdachte die is gearresteerd.

Het Openbaar Ministerie in Brussel heeft dat donderdag bekendgemaakt. De man zit vast voor ''terroristische moorden en deelname aan de activiteiten van een terroristische groep''.

Bij de huiszoeking zijn tien mobiele telefoons in beslag genomen. er werden geen wapens of explosieven gevonden, aldus justitie.

Abdeslam

De huiszoeking gebeurde in de Delaunoystraat in de buurt Sint-Jans-Molenbeek. Daar zou de voortvluchtige Salah Abdeslam drie dagen na de aanslagen zijn weggeglipt. De man die Abdeslam van Parijs naar Brussel bracht, Mohammed A., hoorde woensdag dat hij drie maanden in de cel moet blijven.

Een andere verdachte, Mohammed B., moet ook drie maanden langer vast blijven zitten. Hij zou de aanslagplegers hebben geholpen bij het verstoppen van wapens en explosieven.

Verdachte Pierre N. (28) is vrijgelaten. Hij was een vriend van de Belg Bilal Hadfi, die zichzelf in november opblies bij het Stade de France in Parijs.

Een andere vriend, de twintigjarige Fransman Samir Z., zit nog wel vast. Hij werd ongeveer twee weken na de aanslagen opgepakt, toen hij in Brussel op een vliegtuig naar Marokko wilde stappen, om zich uiteindelijk aan te sluiten bij Islamitische Staat.

Lees meer over:
Tip de redactie