Gepubliceerd: 
Laatste update: 
12 mei 2013 12:09
12 mei 2013 15:41

Britse krant smokkelt 3D-geprint wapen door Kanaaltunnel

Brits dagblad The Daily Mail heeft met een 3D-printer een pistool gemaakt en dat in de trein van Londen naar Parijs zonder betrapt te worden meegesmokkeld.

Foto:  Forbes

De krant smokkelde het wapen vrijdagmiddag mee. De betreffende verslaggever had geen kogels bij zich. Ook de essentiële metalen slagpin is niet meegesmokkeld.

Zonder dat onderdeel is het wapen niet in staat kogels af te vuren, het is het enige niet geprinte onderdeel van het pistool. De blauwdruk van het wapen werd eerder deze week op last van de VS offline gehaald, maar niet voordat het ruim 100.000 keer gedownload werd.

Metaaldetector-poortjes

De verslaggever wist het plastic  wapen, in onderdelen onder zijn kleding verstopt, zonder problemen langs de Britse grenswacht op St Pancras International Station te smokkelen. De veiligheidscontrole is daar volgens de krant 'vliegveld-achtig'.

Men moet door een metaaldetector-poortje waarbij metalen voorwerpen in een bakje door een scanner gaan. Bij de steekproefsgewijze fouillering die volgt na de metaaldetector werd de journalist niet uit de rij gepikt.

Eenmaal aan boord van de Eurostar-trein tijdens de drukke weekendspits naar Parijs kon de journalist het pistool binnen 30 seconden in elkaar zetten. Daarna poseerde hij met het wapen vlakbij nietsvermoedende passagiers.

Geen kogels

Hoewel kogels en slagpin uit wettelijke en veiligheidsoverwegingen niet zijn meegenomen zouden kleine metalen voorwerpen volgens de verslaggever makkelijk meegenomen kunnen worden.

Het meesmokkelen van kogels is echter een heel ander verhaal. Vooralsnog is van plastic, printbare kogels nog geen enkele sprake. Normale, metalen kogels zouden bij huidige controles ook al tegengehouden worden en niet meegesmokkeld kunnen worden in trein of vliegtuig.

Meer veiligheidscontroles

Het betreffende spoorwegbedrijf is na de onthulling van de krant een onderzoek gestart. Ook zouden vliegvelden en publieke gebouwen er volgens veiligheidsexperts goed aan doen hun procedures te herzien door deze nieuwe mogelijkheden.

Ook de Britse oud-minister voor veiligheid Lord West roept in de krant op voor een herziening van het veiligheidsproces. Volgens West is het niet verrassend dat het plastic wapen zo gemakkelijk langs de beveiliging kwam. Er moeten volgens hem manieren worden onderzocht om makkelijker dergelijke 'extreem gevaarlijke' wapens te detecteren.

Huidige procedures zouden daarin tekort schieten. Er zouden volgens West als gevolg van deze ontwikkelingen duurdere beveiliging en meer veiligheidscontroles kunnen komen.

Door: NU.nl/Floris Poort

Eerdere berichten

Jawbone Up24

De Jawbone Up24 is een hippe fitnesstracker, maar voegt hij ook wat toe aan de steeds drukker wordende markt voor wearables?

Lees de review
Banner NUjournaal Tech

Uber-verbod

Neelie Kroes is woedend over het Belgische verbod op taxi-app Uber. Ze doet harde uitspraken als: "Wat is dit voor juridisch systeem?" en "U beschermt geen banen mevrouw, u irriteert mensen!"

Lees verder

Clippy is terug

Clippy, de gehate digitale assistent uit Microsoft Office in de vorm van een paperclip, duikt op in Windows Phone 8.1.

Lees meer

Foto's Amazon-telefoon

Amazon schijnt aan een smartphone te werken, het vermeende prototype is nu op uitgelekte foto's te zien.

Lees meer