Gepubliceerd: 
Laatste update: 
22 juni 2012 00:33
22 juni 2012 00:33

Europese Commissie vreest gevolgen bij afwijzen ACTA

BRUSSEL - Nu het Europees Parlement zich tegen ACTA keert, vreest de Europese Commissie de gevolgen. Het debat zou niet eerlijk verlopen zijn en er is gedreigd.

Foto:  AFP

Dat stelt Anders Jessen, het hoofd van de eenheid DG Trade (Handel) van de Europese Commissie, tijdens een studiemiddag in het Europees Parlement.

Hij reageert op het afwijzen van het verdag door de Commissie Handel donderdag. Vanwege die afwijzing is het onwaarschijnlijk geworden dat het parlement op 4 juli nog met het verdrag instemt.

Volgens Jessen is het debat niet eerlijk verlopen. Er zouden dreigementen zijn geuit, met als doel mensen over te halen tegen het verdrag te stemmen. Na vragen van NU.nl blijkt hij te doelen op hacks op overheidswebsites, in Polen, Tsjechië en Slovenië. “Er is gedreigd dat de gestolen data op internet zou verschijnen”, stelt hij. “Dat is in de media geweest.”

Verziekt

Volgens hem is het debat verziekt door alleen te kijken naar de digitale paragraaf en niet naar andere onderdelen. “Als we het [de digitale paragraaf – redactie] gedeelte eruit hadden gehaald dan was het verdrag er zeker doorheen gekomen.”

Dat is volgens Jessen belangrijk omdat het verdrag ook gaat over handel in namaakproducten, zoals kleding of onderdelen. “Als er namaakonderdelen in een vliegtuig terechtkomen, dan kan het toestel neerstorten.”

Ook is het volgens Jessen voor de Europese Commissie moeilijk aan de Amerikanen uit te leggen dat Europa waarschijnlijk niet gaat tekenen. “We zijn als handelspartner minder betrouwbaar geworden”, stelt hij dan ook. “De volgende vergadering zal heel ongemakkelijk zijn.”

Transparantie

Jessen erkent dat de Europese Commissie zelf initieel niet transparant genoeg was. “Maar inmiddels heeft het parlement alle benodigde stukken”, stelt hij tegenover NU.nl. Dat D66-Europarlementariër Sophie in ’t Veld geen documenten geopenbaard heeft gekregen, komt volgens hem omdat er geheimhouding is afgesproken.

Jessen zegt te geloven in het belang van een verdrag om de misbruik die bedrijven kapot maakt te stoppen. Als voorbeeld in zijn presentatie haalt hij de ondergang van kranten aan. “Het gevolg van het niet aannemen van ACTA kan het einde betekenen van de krantenindustrie”, stelt hij.

“Je kunt sneller kopieën maken. De praktische obstakels die in het verleden de mogelijkheden hebben ingeperkt zijn nu verdwenen”, legt hij uit. Daarom moet er iets gebeuren, want hij constateert dat inmiddels de omzet van Google groter is dan de omzet van de hele krantenindustrie bij elkaar. “De online gebruikers hebben offline gebruikers gekannibaliseerd.”

De aanwezige Europarlementariërs reageerden sceptisch en wezen Jessen erop intensiever met het parlement te werken voordat iets wordt voorgelegd, waarop alleen ‘ja’ of ‘nee’ kan worden gezegd. Jessen erkent dat de Europese Commissie nu aan zelfreflectie moet gaan doen.

 

Door: NU.nl/Brenno de Winter
  • Deel:

Eerdere berichten

Populairste downloads

Game of Thrones, Robocop, het album van Bastille en de game Watch Dogs zijn populair bij downloaders. NUtech.nl zet de meest gedownloade films, series, games en albums op een rij.

Bekijk de lijstjes
Banner NUjournaal Tech

Win de Xperia Z2 Tablet

NUtech.nl organiseert weer een winactie op Facebook. Je maakt deze week kans op de Xperia Z2 Tablet die wij in onze review in juni al de mooiste Android-tablet van het jaar noemde.

Doe mee en win

Privacy op Facebook

Facebook heeft niet de beste reputatie als het aankomt op de privacy van zijn gebruikers. Toch is de site de laatste jaren veel privacyvriendelijker geworden.

De belangrijkste wijzigingen

Eigen Street View-foto's

Google heeft Photo Sphere voor de iPhone uitgebracht. Met de app kunnen gebruikers zelf Street View foto's maken en op Google Maps delen.

Bekijk de app