Ook NOS keert mobiele applicaties de rug toe

Laatste update:  2 april 2010 17:48 info

AMSTERDAM – De NOS zal steeds minder mobiele applicaties gaan ontwikkelen. De omroep heeft de voorkeur voor het mobiele web uitgesproken.

Dat meldt Emerce op de website.

“We gaan publiceren op internet als het kan en enkel via applicaties als het moet”, aldus Roeland Stekelenburg, hoofd Nieuwe Media bij de NOS.

Kosten

“De kosten voor webuitgaven zijn significant lager dan voor het bouwen van applicaties. Bovendien begin ik me af te vragen waarom wij op moeten draaien voor de kosten voor al die verschillende platformen”, gaat Stekelenburg verder.

Erik Huggers, baas bij BBC Digitaal, is het met Stekelenburg eens. “Wij worden belast met de kosten en inspanningen om applicaties te maken voor alle verschillende mobiele platformen. Kan dat niet makkelijker?”, vroeg hij zich in februari af.

Medio 2009 sprak ook Google-ontwikkelaar Vic Gundotra zich uit tegen dergelijke applicaties. “Te duur”, stelde hij toen. “De app store zal geen blijvertje worden.”

Aparte versies

Volgens Gundorta is het voor ontwikkelaars een enorm gedoe om voor alle applicatiewinkels een aparte versie van hun product te maken. De bekendste applicatiewinkel is de App Store van Apple, maar ook Microsoft, Palm en Google hebben een eigen app store ontwikkeld. “De browser zal daarom het platform van belang worden.”

De NOS sluit zich hier nu dus bij aan. “Grafisch en technisch gezien kan je wel meer met een applicatie, omdat die het optimale uit de apparaten halen”, aldus Stekelenburg. Maar de NOS-specialist ziet naast de kosten ook problemen in de onbetrouwbare statistieken.

Betaalde applicaties

“Bovendien is het lastig dat we geen betaalde applicaties kunnen publiceren. We mogen als publieke omroep de markt niet verstoren. Als we nu een applicatie ontwikkelen die succesvol is, zijn we slachtoffer van ons eigen succes vanwege de kosten. Als er reclame in de applicatie zit, gaat het geld regelrecht naar de STER.”

Wanneer commerciële omroepen geld zouden vragen, zou de NOS ook betaalde applicaties kunnen publiceren. Stekelenburg hoopt dan ook stiekem dat dit gaat gebeuren. “Onze allereerste applicaties waren wel betaalde uitgaven. Dat was erg winstgevend.”

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Oprolbare tv

LG heeft een prototype van een oprolbare tv laten zien in een video. Een 60 inch-versie moet in 2017 op de markt komen.

Bekijk de video
Banner NUjournaal Tech

Opgepakt dankzij selfie

Een zwangere vrouw is opgepakt nadat ze een selfie op Facebook plaatste waarop ze een gestolen jurk aan heeft. Het kostte de winkelier maar twee uur om haar te vinden.

Lees het hele verhaal

Grootste game-prijs ooit

Met een bedrag van 5 miljoen dollar is de grootste prijs in de geschiedenis van Esports gewonnen door vijf Chinezen bij een toernooi rond de game Dota 2.

Lees meer

Beste apps

NUtech.nl somt elke week de beste apps op. Deze week zijn dat onder meer een bijzondere gps-game van Google en een app die bijhoudt hoeveel tijd je kwijt bent aan werk of studie.

Bekijk de beste apps