Hedrick verpulvert record Uytdehaage

Laatste update:  13 november 2005 22:23 info

CALGARY - Hij stond er machteloos bij. Jochem Uytdehaage wist zich twee weken geleden in Heerenveen niet te plaatsen voor de vijf kilometer en moest daarom als reserve toekijken hoe de concurrentie op het snelle ijs van Calgary de jacht kon openen op zijn wereldrecord.

Foto:  ANP

Uiteindelijk verbeterden vier schaatsers de oude mondiale toptijd van 6.14,66. Primus interpares was Chad Hedrick. Het fenomeen uit Texas reed onwaarschijnlijk hard op de Oval en dook als eerste schaatser ooit onder de 6.10: 6.09,68.

Geen toeval

"Ik wist niet wat ik moest verwachten", reageerde de Amerikaan. "Dit was de eerste wedstrijd van het seizoen. Ik wilde heel graag bewijzen dat de zeges van vorig jaar geen toeval waren. Wilde laten zien dat ik de terechte wereldkampioen op de vijf kilometer ben."

In die opzet slaagde Hedrick glansrijk. Daarnaast reden ook Carl Verheijen (tweede, 6.11,79), Eskil Ervik (derde, 6.12,19) en Bob de Jong (vierde, 6.14,37) onder het oude wereldrecord. Dat meerdere rijders daarin zouden slagen was overigens geen verrassing. Ook Uytdehaage wist dat zijn tijd uit de boeken zou worden geschreven.

Trainingspak

Graag had de Blaricummer zelf een poging gewaagd, maar na zijn mislukte optreden in Heerenveen moest hij bij de eerste WB-wedstrijd noodgedwongen in een trainingspak toekijken.

De eerste aanval kwam van Sven Kramer. De jonge Fries reed vier kilometer lang onder het wereldrecordschema van Uytdehaage, maar moest in de slotfase toch wat tijd prijsgeven. Dankzij een goede slotronde kwam de TVM-rijder toch nog dichtbij: 6.15,13.

Glimlach

Uytdehaage toonde een kleine glimlach op zijn gezicht. Zouden meer toppers zich stukbijten op zijn tijd? Een kwartier later kwam het antwoord. De Noor Eskil Ervik schaatste lange tijd net boven het schema van Uytdehaage, maar versnelde in de slotfase dusdanig dat hij het wereldrecord naar zich toetrok: 6.12,19.

Maar ook die tijd was geen lang leven beschoren. Chad Hedrick had na twee kilometer al drie seconden goedgemaakt op het schema van Ervik. De Amerikaan hield daar uiteindelijk 2,5 seconde van over en dook daarmee als eerste schaatser ter wereld onder de 6.10: 6.09,68. En weer toverde Uytdehaage een bescheiden glimlach op zijn gezicht. Sportief beloonde hij Hedrick met een applausje.

Romme

In de daaropvolgende race kwamen Carl Verheijen en Gianni Romme in de baan. Beide rijders openden weliswaar met rondjes onder de 30 seconden, maar verloren in die fase al veel tijd op Hedrick.

Verheijen kwam in de slotfase nog akelig dichtbij, maar strandde op ruim twee seconden. "Die laatste twee ronden werd ik wel nerveus", zei Hedrick. "Carl had een aardige versnelling, maar gelukkig werd ik toch eerste. Dit is een aardige start van het seizoen. Maar ik zit nog midden in mijn training voor Turijn, dus..."

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Gisteren

US Open

Zonder titelverdediger Rafael Nadal en met drie Nederlanders start zondag het laatste Grand Slam-toernooi van het jaar.

Lees verder
Banner NUjournaal Sport

Column Menno Pot

'Laat iemand Gazza nog één keer vertellen hoeveel we van hem hielden toen hij die gele kaart kreeg in 1990. Hoe we van hem genoten toen hij in 1996 in zijn eentje Oranje te kakken zette.'

Lees verder

Vuelta

Slechts 27 dagen na de Tour de France begint zaterdag al weer de Vuelta a España. Alles wat u moet weten over de Spaanse rittenkoers.

Lees verder