Hedrick verpulvert record Uytdehaage

Laatste update:  13 november 2005 22:23 info

CALGARY - Hij stond er machteloos bij. Jochem Uytdehaage wist zich twee weken geleden in Heerenveen niet te plaatsen voor de vijf kilometer en moest daarom als reserve toekijken hoe de concurrentie op het snelle ijs van Calgary de jacht kon openen op zijn wereldrecord.

Foto:  ANP

Uiteindelijk verbeterden vier schaatsers de oude mondiale toptijd van 6.14,66. Primus interpares was Chad Hedrick. Het fenomeen uit Texas reed onwaarschijnlijk hard op de Oval en dook als eerste schaatser ooit onder de 6.10: 6.09,68.

Geen toeval

"Ik wist niet wat ik moest verwachten", reageerde de Amerikaan. "Dit was de eerste wedstrijd van het seizoen. Ik wilde heel graag bewijzen dat de zeges van vorig jaar geen toeval waren. Wilde laten zien dat ik de terechte wereldkampioen op de vijf kilometer ben."

In die opzet slaagde Hedrick glansrijk. Daarnaast reden ook Carl Verheijen (tweede, 6.11,79), Eskil Ervik (derde, 6.12,19) en Bob de Jong (vierde, 6.14,37) onder het oude wereldrecord. Dat meerdere rijders daarin zouden slagen was overigens geen verrassing. Ook Uytdehaage wist dat zijn tijd uit de boeken zou worden geschreven.

Trainingspak

Graag had de Blaricummer zelf een poging gewaagd, maar na zijn mislukte optreden in Heerenveen moest hij bij de eerste WB-wedstrijd noodgedwongen in een trainingspak toekijken.

De eerste aanval kwam van Sven Kramer. De jonge Fries reed vier kilometer lang onder het wereldrecordschema van Uytdehaage, maar moest in de slotfase toch wat tijd prijsgeven. Dankzij een goede slotronde kwam de TVM-rijder toch nog dichtbij: 6.15,13.

Glimlach

Uytdehaage toonde een kleine glimlach op zijn gezicht. Zouden meer toppers zich stukbijten op zijn tijd? Een kwartier later kwam het antwoord. De Noor Eskil Ervik schaatste lange tijd net boven het schema van Uytdehaage, maar versnelde in de slotfase dusdanig dat hij het wereldrecord naar zich toetrok: 6.12,19.

Maar ook die tijd was geen lang leven beschoren. Chad Hedrick had na twee kilometer al drie seconden goedgemaakt op het schema van Ervik. De Amerikaan hield daar uiteindelijk 2,5 seconde van over en dook daarmee als eerste schaatser ter wereld onder de 6.10: 6.09,68. En weer toverde Uytdehaage een bescheiden glimlach op zijn gezicht. Sportief beloonde hij Hedrick met een applausje.

Romme

In de daaropvolgende race kwamen Carl Verheijen en Gianni Romme in de baan. Beide rijders openden weliswaar met rondjes onder de 30 seconden, maar verloren in die fase al veel tijd op Hedrick.

Verheijen kwam in de slotfase nog akelig dichtbij, maar strandde op ruim twee seconden. "Die laatste twee ronden werd ik wel nerveus", zei Hedrick. "Carl had een aardige versnelling, maar gelukkig werd ik toch eerste. Dit is een aardige start van het seizoen. Maar ik zit nog midden in mijn training voor Turijn, dus..."

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Gisteren

Klassementen Tour

Bauke Mollema wordt achtste in de 17e etappe en stijgt naar de zevende plaats in het klassement. Laurens ten Dam blijft de nummer acht. Nibali behoudt het geel.

Bekijk alle klassementen
Banner NUjournaal Sport

Column Regterschot

'Nee, hypocriet @remregterschot staat straks zelf op de Zwarte Cross en verheugt zich toch ook al een klein beetje op de Johan Cruijff Schaal.'

Lees verder

Transfertumult

Lees alles over de ontwikkelingen in het nationale en internationale voetbal tijdens de zomerse transferperiode. Volgens Engelse media biedt Queens Park Rangers op Leroy Fer.

Lees verder