Atletiekgoud voor Rens Blom

HELSINKI - Rens Blom heeft Nederland het eerste goud in de geschiedenis van de wereldkampioenschappen atletiek bezorgd. De 28-jarige inwoner van Sittard veroverde donderdagavond in Helsinki de wereldtitel bij het polsstokhoogspringen. Blom ging als enige over een hoogte van 5,80 meter.


De Limburger schrijft atletiekhistorie

De medaille van Blom is de tweede plak voor Nederland in Helsinki. Rutger Smith veroverde eerder zilver bij het kogelstoten. In totaal veroverde Nederland sinds de invoering van de wereldkampioenschappen atletiek in 1983 zes medailles. De strijd om de titel met de polsstok was in Helsinki een loterij door de wisselende omstandigheden. Net als in de kwalificatie had de wind vrij spel in het Olympisch Stadion.


Blom verrast vriend en vijand in Helsinki

Wonderbaarlijk

Blom begon matig aan de wedstrijd. Op zijn aanvangshoogte ging het aanvankelijk twee keer mis. Pas zijn derde poging was fel en van voldoende hoogte. Op 5,65 had de Limburger alle geluk van de wereld bij zijn tweede poging. Blom raakte de lat met de buik. De lat stuiterde op en neer, maar bleef wonderbaarlijk genoeg liggen.


Blom schreeuwt het uit!

Zelfvertrouwen

Het gaf de Nederlander veel zelfvertrouwen. Er bleven slechts vier springers over voor de verdeling van goud, zilver en brons. Op 5,75 verdwenen de Russen Gerasimov en Pavlov uit het toernooi. De Amerikaan Brad Walker bleef over.

Psychologische tik

Blom deelde direct een psychologische tik uit door 5,80 (een centimeter onder zijn Nederlands record) in zijn eerste sprong te bedwingen. Walker had zijn eerste sprong gemist en liet de lat op 5,85 leggen. De Amerikaan had twee pogingen over en faalde. Voor Blom, eerder nummer drie van het WK indoor in Birmingham (2003), betekende dat goud. Met de Nederlandse vlag om de schouders liep hij zijn ereronde door het volgepakte stadion.

Tip de redactie