Doping

Mutko treedt af als Russische atleten niet naar Spelen mogen

Vitaly Mutko is bereid zijn functie als minister van Sport in Rusland neer te leggen als de atleten van zijn land definitief niet welkom zijn op de Olympische Spelen. 

''Dat zou een mislukking zijn waarvoor ik verantwoordelijk ben'', zei hij zaterdag in Moskou.

De internationale atletiekfederatie IAAF handhaafde vorige week de schorsing van Rusland, die sinds november 2015 van kracht is wegens een omvangrijk dopingschandaal. Russische atleten mogen daardoor niet meedoen aan de Spelen in Rio en evenmin aan de EK in Amsterdam.

Russische atleten die nooit zijn betrapt op doping, stappen naar het hof van sportarbitrage CAS in Lausanne om hun schorsing voor de Spelen ongedaan te krijgen. "Dat recht hebben ze, want ze zijn zuiver'', benadrukte Mutko.

Mutko is sinds mei 2008 minister van Sport in Rusland. Hij is ook de baas van de Russische voetbalbond en kreeg onlangs veel kritiek na de snelle uitschakeling van zijn nationale ploeg op het EK in Frankrijk, waar supporters van Rusland zich ook ernstig misdroegen.

"Ik sluit niet uit dat ik die functie neerleg als er in september tijdens een algemene vergadering een goede opvolger opstaat'', gaf Mutko te kennen.

Lees meer over:

Blijf live op de hoogte met de app

Blijf live op de hoogte met de app
Door een innovatieve opzet in de vorm van een liveblog is de nieuwe app van NUsport nóg actueler.

Overzicht: Schaatskalender en ploegen

Overzicht: Schaatskalender en ploegen
Op 28 oktober start het seizoen in Groningen. Wat is het programma en hoe zien de ploegen eruit?
Tip de redactie