IJshockey

IJshockeyers Pittsburgh Penguins veroveren Stanley Cup

De ijshockeyers van Pittsburgh Penguins hebben zondag voor de vierde keer in de historie de Stanley Cup veroverd. 

De ploeg van de Canadese aanvoerder Sidney Crosby won zondagavond de zesde wedstrijd in de best-of-seven-serie bij San José Sharks met 3-1 en stelde daarmee de titel in de Noord-Amerikaanse NHL met 4-2 veilig.

Pittsburgh Penguins veroverde de titel eerder in 1991, 1992 en 2009. Crosby werd uitgeroepen tot meest waardevolle speler (MVP) van de finale.

De aanvoerder van de Penguins kwam in de serie tegen San José Sharks weliswaar niet tot scoren, maar was wel belangrijk met assists. Hij bereidde zondag de laatste twee doelpunten van Kris Letang en Patric Hornqvist voor.

De 28-jarige Crosby was er zeven jaar geleden ook al bij toen de Penguins de Stanley Cup veroverden. ''Toen besefte ik nog niet zo goed hoe moeilijk het is om deze prijs te winnen, ik vond het toen eigenlijk best gewoon'', zei Crosby. ''Maar ik weet nu dat het ongelooflijk zwaar is om de beste te worden.'' 

Pittsburgh Penguins verovert Stanley Cup

Sprong

De titel van de Penguins heeft ook een Nederlands tintje. De 19-jarige Daniel Sprong kwam tijdens het reguliere seizoen een paar keer in actie voor de ploeg uit Pennsylvania.

In de toekomst hoopt de in Amsterdam geboren Sprong voor Canada uit te komen. Hij heeft aanvraag gedaan voor een Canadees paspoort.

Blijf live op de hoogte met de app

Blijf live op de hoogte met de app
Door een innovatieve opzet in de vorm van een liveblog is de nieuwe app van NUsport nóg actueler.

Overzicht: Schaatskalender en ploegen

Overzicht: Schaatskalender en ploegen
Op 28 oktober start het seizoen in Groningen. Wat is het programma en hoe zien de ploegen eruit?
Tip de redactie