Volleybalsters plaatsen zich na twintig jaar weer voor Spelen

De Nederlandse volleybalsters hebben zich zaterdag voor het eerst sinds 1996 geplaatst voor de Olympische Spelen. Dankzij winst van de eerste set tegen Peru kan Oranje een ticket voor Rio de Janeiro niet meer ontgaan.

De ploeg van de Italiaanse bondscoach Giovanni Guidetti won de wedstrijd in Tokio uiteindelijk met 3-0. De setstanden waren 25-16, 25-14 en 25-17.

Zondag sluit Nederland het Olympisch Kwalificatietoernooi (OKT) af met een wedstrijd tegen het gastland Japan, maar voor de formatie van Guidetti staat daarbij niets meer op het spel.

Oranje heeft nu vijf van de zes wedstrijden gewonnen op het OKT, waar in totaal vier van de acht ploegen zich plaatsen voor Rio. Nederland won van Italiƫ, Kazachstan, Thailand en de Dominicaanse Republiek. Alleen Zuid-Korea bleek te sterk.

De vorige keer dat de Nederlandse volleybalsters erbij waren op de Spelen, in 1996 in Atlanta, werd de ploeg vijfde. Ook in 1992 nam de ploeg deel aan de Spelen. Toen werd er afgesloten met een zesde plaats.

Ankara

In januari slaagden de volleybalsters er op het eerste OKT in het Turkse Ankara nog niet in om zich voor Rio te plaatsen. Nu is olympische deelname dus alsnog afgedwongen.

Volleybal is de derde teamsport waarbij Nederland vertegenwoordigd zal zijn in Rio. Eerder wisten de hockeymannen en -vrouwen zich te plaatsen, net als de handbalsters.

Lees meer over:

Alles over GP Monaco

Alles over GP Monaco
Dit moet je weten over de race op de straten van Monte Carlo. 'Het is de Super Bowl van de Formule 1.'  
Tip de redactie