Doping

'Rusland presenteert binnenkort hervormd antidopingprogramma'

Rusland presenteert binnenkort een reeks hervormingen binnen het antidopingprogramma van het land. 

Daarmee hopen de Russen af te dwingen dat vooral de atleten uit het land toch naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro mogen, zo meldt de BBC woensdag.

Afgelopen november bleek dat binnen de atletiekwereld in Rusland systematisch doping werd gebruikt, met steun van de staat en de veiligheidsdiensten. Het leverde de antidopingautoriteit en de atletiekbond van Rusland een schorsing op.

Daardoor mogen de atleten vooralsnog niet meedoen aan internationale competities. Zo kunnen ze zich niet kwalificeren voor de Spelen, als ze daar al welkom zijn.

Volgens de BBC zijn twee experts van het mondiale antidopingbureau WADA bezig te zorgen dat Rusland weer een eigen, volledig onafhankelijk antidopingprogramma kan draaien. Dat is een voorwaarde om de schorsing terug te draaien.

Een team van bestuurders kwam vorige week bovendien voor het eerst bijeen en keurde direct een reeks hervormingen goed. ''Deze eerste bijeenkomst en de aanwezigheid van de WADA-experts zijn essentieel op de weg naar herstel'', zei sportminister Vitaly Mutko.

In mei krijgen de Russen uitsluitsel of ze mee mogen doen met de Spelen in augustus.

Lees meer over:

Blijf live op de hoogte met de app

Blijf live op de hoogte met de app
Door een innovatieve opzet in de vorm van een liveblog is de nieuwe app van NUsport nóg actueler.

Assen hoopt op Formule 1

Assen hoopt op Formule 1
Het Drentse TT-circuit zet zijn zinnen op de eerste Nederlandse Grand Prix sinds 1985.
Tip de redactie