FIFA legt Real Madrid en Atletico Madrid transferverbod van een jaar op

Real Madrid en Atletico Madrid mogen van de FIFA de komende twee transferperiodes geen spelers aantrekken.

Beide Spaanse topclubs hebben het transferreglement overtreden, zo meldt de wereldvoetbalbond. Pas in de zomer van 2017 mogen Real en Atletico weer spelers vastleggen.

Atletico Madrid moet verder een boete van 900.000 Zwitserse frank betalen, omgerekend 820.000 euro. De geldstraf van Real Madrid bedraagt 360.000 Zwitserse frank, 330.000 euro.

Zowel Real als Atletico is volgens de FIFA in de fout gegaan bij het registreren van minderjarige voetballers.

Bij Atletico Madrid deden de overtredingen zich voor tussen 2007 en 2014, terwijl Real Madrid tussen 2005 en 2014 in de fout is gegaan. Beide clubs hebben negentig dagen de tijd gekregen om de situatie te verbeteren.

Volgens Spaanse media overtrad Real de regels onder meer bij het aantrekken van Luca Zidane, de zoon van de kersverse hoofdtrainer Zinedine Zidane.

Om de rechten van spelers te beschermen en kinderhandel te voorkomen heeft de FIFA regels voor het aantrekken van minderjarige spelers. Zo is een internationale transfer of een eerste registratie in een ander land dan hun geboorteland alleen onder bepaalde voorwaarden mogelijk.

FC Barcelona

De FIFA vond de overtredingen met behulp van het zogeheten Transfer Matching System, dat sinds 2010 verplicht is bij alle internationale transfers van spelers. Op basis van die informatie is de tuchtcommissie van de wereldvoetbalbond aan de slag gegaan.

FC Barcelona kreeg in 2014 om dezelfde reden een transferverbod opgelegd. De Catalanen gingen diverse keren tevergeefs in beroep, waardoor de club uiteindelijk in het hele jaar 2015 geen spelers kon kopen.

In de praktijk kwam de sanctie neer op een 'registratieverbod'. FC Barcelona legde gedurende het jaar wel spelers vast (Arda Turan en Aleix Vidal), maar zij konden pas na het aflopen van de straf debuteren, oftewel begin deze maand.

In 2009 kreeg Chelsea een transferverbod van de FIFA omdat het in 2007 de toen 16-jarige Gaël Kakuta (die later uitkwam voor Vitesse) zou hebben aangezet tot contractbreuk met de Franse club RC Lens.

Dit transferverbod werd later opgeheven op gezag van het sporttribunaal CAS nadat Chelsea en Lens de zaak in der minne schikten.

Beroep

Zowel Atletico als Real Madrid heeft inmiddels aangekondigd in beroep te gaan tegen de schorsing. De 'Koninklijke' noemt de straf "absoluut onacceptabel".

Beide clubs kunnen in de lopende transferperiode (die eind deze maand afloopt) nog wel spelers aantrekken.

Volgende maand is Atletico Madrid de tegenstander van PSV in de achtste finales van de Champions League.

Lees meer over:
Tip de redactie