5 kilometer

Kramer troeft Bergsma af en pakt zesde wereldtitel op 5 kilometer

Sven Kramer is zaterdag voor de zesde keer in zijn carrière wereldkampioen geworden op de 5 kilometer. De titelverdediger sloeg in Heerenveen met een baanrecord een aanval af van Jorrit Bergsma, die zilver pakte.

Douwe de Vries, die vrijdag op 32-jarige leeftijd zijn WK-debuut vierde met goud op de ploegenachtervolging, reed met 6.18,24 zijn beste race ooit in Heerenveen en maakte het Oranje-podium vol.

Kramer kwam in de voorlaatste rit tot een tijd van 6.09,65 en verbeterde daarmee de snelste tijd ooit in Thialf én zijn eigen wereldrecord op een laaglandband.

De 28-jarige Fries wist dat hij tot het uiterste moest gaan, omdat Bergsma twee ritten voor hem ondanks een oponthoud van vijf minuten door een haperend startsysteem een zeer knappe 6.11,53 neerzette, op dat moment de vierde tijd ooit in Thialf. Kramer reed echter een vlakke race en maakte het verschil in de laatste rondes.

Denis Joeskov, die vrijdag imponeerde met de wereldtitel op de 1500 meter, startte al in de eerste rit en stond met een tijd van 6.19,75 lang aan de leiding. Uiteindelijk stootte De Vries de Rus van het podium.

Derde goud

Kramer won de 5 kilometer nu bij alle zes de WK's waaraan hij meedeed. In 2011 ging de titel naar Bob de Jong toen de tweevoudig olympisch kampioen door een blessure een seizoen oversloeg.

Het goud op 5000 meter ging bij de vorige vijftien WK's bijna altijd naar een Nederlander. Allen de Amerikaan Chad Hedrick doorbrak in 2004 en 2005 de Oranje-hegemonie.

Het was de eerste keer sinds 2003 dat het WK-podium op deze afstand bij de mannen volledig uit Nederlanders bestond.

Na het goud van Bergsma op de 10 kilometer op donderdag en de zege van de mannen op de ploegenachtervolging op vrijdag was het de derde Nederlandse wereldtitel deze week in Heerenveen.

Video: Kramer pakt goud op vijf kilometer

Overzicht: Uitslagen en programma WK afstanden

Kramer noemt WK-goud in baanrecord 'extra speciaal' | Davis verrast met wereldtitel op 1000 meter, brons Nuis

Tip de redactie