FC Twente en FC Utrecht naar finale play-offs

FC Twente en FC Utrecht hebben zich zondag geplaatst voor de finaleronde van de play-offs met als inzet een ticket voor de voorronde van de Europa League. De Tukkers versloegen FC Groningen, de Domstedelingen waren te sterk voor sc Heerenveen.

Utrecht won de return in de eigen Galgenwaard met 2-1. Dat bleek genoeg, omdat de ploeg van Jan Wouters donderdag in de uitwedstrijd ook al te sterk was voor de Friezen (0-1).

Hoewel Heerenveen na donderdag wist wat het te doen stond, kon de ploeg geen vuist maken in de Galgenwaard. De uitploeg mocht zelfs blij zijn dat het na de openingsfase niet al met 3-0 achter stond. Jens Toornstra en Jacob Mulenga kregen uitgelezen mogelijkheden om te scoren, maar lieten dat na.

Hoe anders was dat toen Toornstra in de negende minuut aan mocht leggen voor een vrije trap. De middenvelder streepte de bal van ver via de onderkant van de lat achter de Heerenveen-doelman Kristoffer Nordfeldt, die aan de grond genageld stond: 1-0.

Wakker

Vlak daarna had Toornstra zijn ploeg in veilige haven moeten brengen, maar dat liet hij na. Heerenveen leek na die gevaarlijke start van Utrecht wakker te zijn geschud en begon iets meer aandrang naar de goal van Robbin Ruiter te maken.

Echte kansen kwamen er echter niet. Hakim Ziyech was voor de rust nog het dichtst bij een treffer, maar zijn vrije trap kon door Ruiter uit de hoek worden getikt.

Heerenveen moest in de tweede helft op zoek naar twee doelpunten om nog kans op de finaleronde van de play-offs te houden. Rajiv van la Parra kwam er na de rust in bij de Friezen voor meer aanvallende stootkracht.

Typerend

Pas na een uur spelen kwam de eerste grote kans voor de uitploeg. Yassine el Ghanassy schoot voor een bijna leeg doel echter naast. Dat was typerend voor het spel van de Friezen die vermoeid en ongeconcentreerd oogden.

In de 82e minuut maakte Toornstra zijn tweede van de wedstrijd. Hij schoot een afvallende bal, dit keer van dichtbij, wederom hard binnen.

Daarmee was de wedstrijd gespeeld, al scoorde invaller Mark Uth in de slotminuut nog voor Heerenveen

FC Twente

FC Twente ontdeed zich in eigen huis van FC Groningen. Het werd 3-2 in Enschede, hetgeen na de 1-0 zege van donderdag in Groningen volstond voor een finaleplaats voor de Tukkers.

Edson Braafheid zette FC Twente al na twaalf minuten op voorsprong. De linksachter pikte de bal op na een afgeslagen voorzet van Dusan Tadic en schoot onberispelijk in.

De thuisclub heerste, vooral door toedoen van de sterke oud-Groninger Tadic, in die fase. Ook Tim Hölscher, de jeugdige vervanger van de niet geheel fitte Nacer Chadli, en Rasmus Bengtsson waren eveneens dicht bij treffers.

Gemakzucht sloop echter in de gelederen van het elftal van trainer Alfred Schreuder. Daardoor kon FC Groningen zich oprichten. Nota bene Braafheid maakte de gelijkmaker, door een voorzet van Leandro Bacuna achter zijn eigen doelman Sander Boschker te werken.

Daarmee was de ellende nog niet voorbij voor FC Twente. Even later kwam Groningen op voorsprong. Andraz Kirm passeerde Boschker, na door een fraaie pass van Filip Kostic te zijn weggestuurd. De 2-1 voorsprong zette het elftal van coach Robert Maaskant virtueel in de volgende ronde.

Druk

Meteen na de hervatting zette FC Twente de opponent onder druk. Dat leidde in het eerste kwartier na rust echter slechts tot één concrete kans. Roberto Rosales schoot na een pass van Tadic laag in, maar zag Marco Bizot in het Groningse doel redden.

Daarom restte Schreuder weinig anders dan in het laatste half uur de niet geheel fitte Chadli alsnog in te zetten. FC Groningen beperkte zich verder tot tegenhouden en kwam de middenlijn niet meer over. Bij FC Twente ontbrak echter lang het overzicht om de juiste opening te vinden.

Met een rake kopbal bevrijdde uiteindelijk Felipe Gutierrez zijn club, 2-2. Chadli maakte er nog 3-2 van.

Komende donderdag spelen FC Utrecht en FC Twente het eerste duel van het tweeluik dat begint in Enschede. Zondag staat de return op het programma in de Utrechtse Galgenwaard.

Lees alles over de eredivisie op NUsport

Programma WK sprint

Programma WK sprint
Michel Mulder hoopt zijn titel te prolongeren op zaterdag en zondag in het IJspaleis Alau in Astana.

Van Avermaet ontkent dopinggebruik

Van Avermaet ontkent dopinggebruik
De Belgische wielrenner maakt zich geen zorgen over de beschuldigingen.

FC Knudde

Gastcolumn

Gastcolumn
'Feyenoord is uitgeschakeld. De media en de UEFA hebben weer hun zin.'