Wielerbestuurder Verbruggen snapt 'heisa' niet

HOOFDDORP - Hein Verbruggen, nog altijd erevoorzitter van de internationale wielerbond UCI, stelt in een lang interview met De Muur dat hij 'op beide oren slaapt'. "Ik begrijp die hele heisa nu ook niet."

Door Nando Boers

Het literaire wielerblad De Muur heeft voor een interview in haar nieuwste nummer urenlang gesproken met Verbruggen, tussen 1991 en 2005 voorzitter van de UCI.

Over dat tijdperk zegt de Nederlander dat het een ‘duistere en donkere periode’ in de wielersport was.

Verbruggen is sinds het najaar aangeschoten wild vanwege de hevige kritiek over de manier waarop hij het wielrennen heeft geleid in de periode dat Lance Armstrong de sport beheerste met zijn gedrogeerde wielerploegen US Postal en Discovery Channel.

Half oktober 2012 trad het Amerikaanse antidoping agentschap (USADA) naar buiten met een meer dan duizend pagina’s tellend rapport dat aantoonde dat Armstrong en veel van zijn ploeggenoten langdurig doping gebruikten. Kort daarop ontnam de UCI Armstrong zijn zeven Tourzeges.

Niet verantwoordelijk

Verbruggen zegt in het gesprek met De Muur onder andere: "Als je iemand 215 keer controleert en hij is altijd negatief, dan zit het probleem allereerst in die test zelf. Nou, daar ben ik niet voor verantwoordelijk."

De 71-jarige Verbruggen - ook erelid van het Internationaal Olympisch Comité - schuift veel kritiek van zich af. De strijd tegen doping is voor hem ‘het eeuwige gevecht’. "Ik vraag me af wat ik daar persoonlijk aan had kunnen doen."

Verbruggen: "Het is gemakkelijk te zeggen: 'Jullie wisten het', maar niemand wist iets zeker. We hadden alleen vermoedens (…) We hebben gedaan wat we konden maar detecteren konden we niets. (…) Ik begrijp deze hele heisa dan ook niet (…) We wisten net zoveel als de journalisten."

Donatie

Over het incasseren van de donatie van Armstrong aan de UCI om dopingopsporingsapparatuur aan te schaffen zegt Verbruggen ruim tien jaar later: "Achteraf had ik dat geld niet aangenomen."

Over Tyler Hamilton, één van de adjudanten van Armstrong die over zijn loopbaan het onthullende boek The Secret Race (in het Nederlands vertaald als De Wielermaffia) schreef, zegt Verbruggen: "Die leugenaar van toen is nu de held van de pers."

Gerelateerde artikelen

Klassementen Giro

Klassementen Giro
Steven Kruijswijk verliest zijn roze trui in negentiende etappe, Chaves aan de leiding.

Hoe het voetbal spannender wordt

Hoe het voetbal spannender wordt
Econoom Tsjalle van der Burg pleit voor de invoering van enkele radicale maatregelen.

John McEnroe gaat Raonic coachen

John McEnroe gaat Raonic coachen
Drievoudig winnaar van Wimbledon zal Canadees tijdens grastoernooien voorzien van advies.