Basketbal

Basketbalinternational Alberts ziet Gonzaga collegefinale verliezen

Gonzaga, de ploeg van de Nederlandse international Bryan Alberts, heeft in de nacht van maandag op dinsdag de NCAA-finale verloren van University of North Carolina: 71-65. Alberts speelde zelf niet mee in de eindstrijd van het collegebasketbal. 

Het betekende de zesde titel voor de University of North Carolina, waar ooit voormalig NBA-vedette Michael Jordan voor speelde. Gonzaga, uit de staat Gonzaga Washington, stond voor het eerst in de geschiedenis in de eindstrijd, een van de grootste jaarlijkse sportevenementen in de VS.

Alberts, die vorig jaar zijn debuut maakte voor het Nederlands team werd in aanloop naar de finale gehinderd door een enkelblessure. De 22-jarige guard kwam in zijn tweede seizoen bij Gonzaga tot 24 wedstrijden, waarin hij gemiddeld zes minuten speeltijd kreeg.

Zijn ploeg stond halverwege de finale nog op een 35-32 voorsprong, maar North Carolina trok uitendelijk aan het langste eind voor 80.000 toeschouwers in het University of Phoenix Stadium.

Het college is de belangrijkste pijplijn voor nieuwe spelers voor profcompetitie NBA.

Zwikker

Alberts is na Serge Zwikker de tweede Nederlandse man die met zijn ploeg de NCAA-finale heeft gehaald. Zwikker speelde in de jaren negentig uitgerekend voor de University of North Carolina.

Vorig seizoen was Isabella Slim de eerste Nederlandse vrouw die de finale van het college basketbal bereikte.

Klassementen Giro d'Italia

Klassementen Giro d'Italia
De honderdste editie van de Ronde van Italië duurt tot en met zondag 28 mei.

Alles over GP Monaco

Alles over GP Monaco
Dit moet je weten over de race op de straten van Monte Carlo. 'Het is de Super Bowl van de Formule 1.'  
Tip de redactie