Zwemmen

IOC zal Lochte niet extra straffen voor verzonnen beroving in Rio

Het internationaal olympisch comité (IOC) zal Ryan Lochte niet verder straffen voor zijn rol bij de verzonnen beroving in Rio de Janeiro.

De 32-jarige zwemmer verzon samen met drie andere leden van de Amerikaanse ploeg dat hij in een taxi beroofd zou zijn door gewapende personen die zich voordeden als agenten.

Lochte werd daarop voor tien maanden geschorst door de Amerikaanse zwembond en moet de WK van 2017 aan zich voorbij laten gaan. Volgens het IOC is dat "afdoende" en is een extra straf niet nodig.

Ook de vier maanden schorsing die de drie andere zwemmers opgelegd kregen, is acceptabel volgens de mondiale sportkoepel. Zowel Lochte, Jimmy Feigen, Gunnar Bentz als Jack Conger mag bovendien niet met de olympische ploeg op bezoek bij de Amerikaanse president Barack Obama.

Video: Amerikaanse zwemmers vastgelegd op beveiligingscamera​

Uit camerabeelden bleek dat het kwartet vernielingen had aangericht bij een Braziliaans tankstation. Na enig aandringen besloten de zwemmers de schade te vergoeden en om het verlies van het geld te verklaren, verzonnen zij de gewapende beroving.

Lochte, zesvoudig olympisch kampioen, verloor door het incident al meerdere sponsors.

Lees meer over:

Blijf live op de hoogte met de app

Blijf live op de hoogte met de app
Door een innovatieve opzet in de vorm van een liveblog is de nieuwe app van NUsport nóg actueler.

Overzicht: Schaatskalender en ploegen

Overzicht: Schaatskalender en ploegen
Op 28 oktober start het seizoen in Groningen. Wat is het programma en hoe zien de ploegen eruit?
Tip de redactie