Basketbal

Basketballers zetten grote stap naar EK met overwinning in Oostenrijk

De Nederlandse basketballers hebben zaterdagavond een grote stap naar het EK van volgend jaar gezet. Oranje won het uitduel met Oostenrijk (75-61) en staat nu na vier van zes wedstrijden aan kop in zijn kwalificatiegroep.

Oostenrijk was anderhalve week geleden in Leiden nog met 75-72 te sterk voor Nederland, maar in Schwechat zette de ploeg van Toon van Helfteren dat vooral door een heel sterk derde kwart recht.

De thuisploeg wist in de tien minuten na rust maar zeven punten te scoren, waardoor Nederland van 39-38 uitliep naar 58-45. Die marge werd in het laatste kwart simpel vastgehouden.

Worthy de Jong en Jessy Voorn waren met negentien punten de topscorers van Oranje. Het verschil werd vooral gemaakt door een flink reboundoverwicht (40-27) en het sterke schieten van afstand. Twintig van de 35 driepuntspogingen van Nederland gingen raak.

Zeven punten

Duitsland leed na twee verlengingen een verrassende nederlaag in Denemarken (106-102), waardoor Nederland nu met zeven punten aan de leiding gaat in groep B.

Duitsland en Oostenrijk hebben een punt minder. Alleen de groepswinnaars en de vier beste nummers twee uit de zeven poules plaatsen zich voor het EK van 2017.

Nederland neemt het in eigen huis nog op tegen Denemarken (woensdag) en Duitsland (zaterdag) en heeft aan twee zeges genoeg voor een EK-ticket.

Lees meer over:

Transferoverzicht Eredivisie

Transferoverzicht Eredivisie
Tot en met 31 augustus kunnen spelers van club wisselen. Hier alle afgeronde deals in de Eredivisie.

NUsport transferupdates

NUsport transferupdates
Tot en met 31 augustus houden we je op de hoogte van al het transfernieuws en -geruchten.
Tip de redactie