Olympische Spelen

IOC-voorzitter Bach overtuigd van schone baai in Rio

Het olympisch zeil- en surfwater in de baai van Rio de Janeiro is volgens IOC-voorzitter tijdens de Olympische Spelen schoon genoeg om er verantwoord in te kunnen sporten.

"We zijn ervan overtuigd dat het wedstrijdgedeelte in de Baai van Guanabara veilig zal zijn en eerlijke omstandigheden biedt", zei de 62-jarige Duitser woensdag.

De verontreiniging van de baai baart al geruime tijd zorgen, ook bij de Nederlandse sporters. "Walgelijk en gevaarlijk water", noemde olympisch windsurfkampioen Dorian van Rijsselberghe de baai na zijn zege eind vorig jaar in de Copa Brasil de Vela.

Het stadsbestuur van Rio zette zich aan de opdracht om de hoeveelheid ongezuiverd rioolwater dat de baai instroomt met tachtig procent terug te brengen, maar heeft al aangegeven die doelstelling niet te zullen halen.

Bach ziet echter dat er hard wordt gewerkt aan schoon water. "We zien dat zestig procent van het oppervlaktewater schoon is. Zonder het vooruitzicht op de Spelen zou er nog niets zijn gedaan.''

De organisatie heeft nog ongeveer drieënhalve maand om het water verder te zuiveren. De Spelen worden van 5 tot en met 21 augustus gehouden.

Lees meer over:

Resterend programma top twee

Resterend programma top twee
Feyenoord heeft de titelrace met Ajax in de Eredivisie zo goed als beslist.

Programma Premier League Darts

Programma Premier League Darts
Titelverdediger Van Gerwen staat bovenaan in het klassement, voor Wright en Van Barneveld.
Tip de redactie