Zwemmen

Zwembond FINA houdt Russen nauwlettend in de gaten

Zwembond FINA heeft de afgelopen tijd de dopingcontroles met betrekking tot Russische sporters aangescherpt.

Dat zegt de bond woensdag in een reactie op de berichtgeving in de Britse krant The Times over jarenlang systematisch dopinggebruik in het Russische zwemmen.

Er zijn geen directe aanwijzingen voor wijdverbreid dopinggebruik, zegt de FINA, die The Times heeft opgeroepen de informatie die de krant heeft te delen.

"Nieuwe dopingaantijgingen die met bewijs zijn onderbouwd, worden met de hoogste urgentie onderzocht. We tolereren prestatieverhogende middelen in het zwemmen namelijk in het geheel niet.''

De aangescherpte controles zijn het resultaat van een eerder rapport van de mondiale antidopingwaakhond WADA over doping in Rusland. Alle bloed- en urinestalen van het WK van vorig jaar in Kazan zijn door de zwembond bijvoorbeeld overgebracht naar het dopinglaboratorium van Barcelona om ze veilig te stellen.

Door FINA aangekondigde dopingtests buiten wedstrijdverband in Rusland worden nu door een Zweeds bedrijf uitgevoerd, zonder inmenging van FINA en de Russische antidopingautoriteit RUSADA. In 2016 worden er geen tests uit Rusland in Rusland zelf geanalyseerd of opgeslagen.

WADA

WADA gaat ook onderzoek doen naar de berichten in The Times, maakte de dopingwaakhond woensdagavond bekend.

FINA kreeg al een brief van de dopingbestrijder vanwege de aantijgingen dat Sergej Portugalov werkzaam is in de zwemsport. De coach werd eerder voor het leven geschorst in de atletiek en dat zou door alle andere internationale sportfederaties ook moeten worden overgenomen, stelt WADA.

Lees meer over:

Resterend programma top twee

Resterend programma top twee
Feyenoord heeft de titelrace met Ajax in de Eredivisie zo goed als beslist.

Programma Premier League Darts

Programma Premier League Darts
Titelverdediger Van Gerwen staat bovenaan in het klassement, voor Wright en Van Barneveld.
Tip de redactie