'Rusland heeft vier jaar nodig om antidopingbeleid op orde te brengen'

De Russische minister van sport Vitaly Mutko denkt dat zijn land nog drie à vier jaar nodig heeft om het antidopingbeleid op orde te brengen.

"Ingrijpende maatregelen zullen worden genomen en een groot aantal sportbonden zal dit merken", voorspelt Mutko.

"We staan aan het begin van een volledige hervorming van het antidopingbeleid en hebben drie tot vier jaar nodig om orde op zaken te stellen."

Sinds afgelopen november is de Russische atletiekbond voorlopig geschorst vanwege grootschalig dopinggebruik van Russische atleten.

Aanleiding was een vernietigend rapport van het mondiale antidopingbureau WADA waarin de vloer werd aangeveegd met het Russische antidopingbeleid.

Sjarapova

Maandagavond maakte Maria Sharapova bekend dat ze positief heeft getest op het sinds 1 januari verboden middel meldonium.

Mutko verwacht dat meer Russische sporters betrapt zullen worden op dit hartmedicijn dat de doorstroming van het bloed bevordert en daardoor goed is voor het uithoudingsvermogen.

"Het ministerie heeft alle Russische sporters tijdig gewaarschuwd dat het mondiale antidopingbureau WADA meldonium ging verbieden", aldus de bestuurder.

Steun

De Russische tennisbond nam het dinsdag op voor Sharapova, die vertelde dat ze het middel al tien jaar slikte op doktersvoorschrift en niet wist dat het inmiddels verboden is.

''Haar schorsen is onzin. Maria zal haar carrière voortzetten en ik reken erop dat ze op de Olympische Spelen in Rio zal spelen'', zei voorzitter Sjamil Tarpistsjev van de Russische tennisbond. ''Sporters nemen wat ze krijgen van artsen of therapeuten."

Captain Anastasia Miskina van het Russische Fed Cup-team houdt er eenzelfde mening op na. ''De fout ligt bij haar begeleidingsteam, niet bij Maria. Het Russische team zal op haar kunnen blijven rekenen."

Lees meer over:

Resterend programma top twee

Resterend programma top twee
Feyenoord heeft de titelrace met Ajax in de Eredivisie zo goed als beslist.

Programma Premier League Darts

Programma Premier League Darts
Titelverdediger Van Gerwen staat bovenaan in het klassement, voor Wright en Van Barneveld.
Tip de redactie