Atletiek

IOC kijkt naar mogelijke omkoping in toewijzing Spelen aan Tokio

Het Internationaal Olympisch Comité wil alles weten van de dubieuze rol die Lamine Diack heeft gespeeld bij de toewijzing van de Olympische Spelen in 2020 aan Tokio.

De 82-jarige oud-voorzitter van de internationale atletiekfederatie IAAF lijkt ook de olympische beweging in diskrediet te hebben gebracht.

Volgens het onderzoek naar doping en corruptie in de atletiek van het mondiale antidopingbureau WADA heeft de Senegalese bobo zijn stem te koop aangeboden bij de verkiezing.

Diack was als hoogste baas van de internationale atletiekbond lid van het IOC. Hij zou zijn steun aan tegenkandidaat Istanbul hebben ingetrokken omdat die Turkse stad weigerde 5 miljoen dollar sponsorgeld te betalen aan de IAAF. De Japanse stad was daartoe wel bereid.

Tegen Diack loopt in Frankrijk een stafrechtelijk onderzoek wegens corruptie. Hij wordt ervan verdacht geld te hebben aangenomen om positieve dopingtests van Russische atleten te verdoezelen.

De Senegalees is op borgtocht vrij, maar mag Frankrijk niet verlaten. Het IOC heeft de 82-jarige Diack inmiddels geschorst als erelid.

Lees meer over:

Transferoverzicht Eredivisie

Transferoverzicht Eredivisie
Hoewel de transfermarkt pas officieel open gaat op 1 juli, zijn de eerste deals al gesloten.

NUsport transferupdates

NUsport transferupdates
Tot en met 31 augustus houden we je op de hoogte van al het transfernieuws en -geruchten.
Tip de redactie