SP populair bij deelnemers NUpoll

AMSTERDAM - De Socialistische Partij doet het opvallend goed bij de deelnemers aan NUpoll, waar bezoekers van NU.nl de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen trachten te voorspellen.

In de peilingen van Maurice de Hond en de Politieke Barometer staat de SP van Emile Roemer op tien respectievelijk negen zetels. NUpoll-deelnemers denken echter dat de socialisten op dertien zetels zullen uitkomen.

Daarmee scoort de partij nog altijd aanzienlijk slechter dan in 2006, toen de partij onder leiding van Jan Marijnissen maar liefst 25 zetels veroverde. Marijnissen, die het fractievoorzitterschap in 2008 om gezondheidsredenen neerlegde, is niet herkiesbaar bij de komende verkiezingen.

VVD

Een ander opvallend verschil tussen NUpoll en de twee belangrijkste peilingen is te zien bij de VVD. Bij Maurice de Hond zijn de liberalen met 34 zetels momenteel virtueel de grootste partij, en in de Politieke Barometer staat de VVD op 31 zetels. Op vrijdagmiddag zagen de meer dan duizend NUpoll-deelnemers nog slechts dertig zetels in het verschiet voor de partij van Mark Rutte.

Voorspelling

De opzet van NUpoll wijkt af van die van de andere peilingen. Daarbij wordt deelnemers gevraagd wat ze zelf van plan zijn te stemmen. Op NUpoll voorspellen deelnemers het stemgedrag van hun landgenoten.

Geregistreerde deelnemers kunnen hun voorspelling in de vier weken in de aanloop naar de verkiezingen steeds aanpassen. Zo kunnen ze hun inschatting van de nieuwe zetelverdeling wijzigen naar aanleiding van de actualiteit: als een lijsttrekker bijvoorbeeld een zwakke indruk maakt tijdens een debat, kunnen deelnemers de partij minder zetels toebedelen.

Tip de redactie