Amerika dinsdag in teken van verkiezingen

Amerika staat dinsdag 4 november in het teken van verkiezingen op vele fronten. In sommige staten gaan kiezers voor minstens vier of vijf onderwerpen naar de stembus.

HUIS VAN AFGEVAARDIGDEN: Om te beginnen staan de verkiezingen voor alle 435 zetels in het Huis van Afgevaardigden op het programma. Deze verkiezingen zijn om de twee jaar. Omdat de stembusgang dit keer in het midden van de regeringstermijn van de president plaatsvindt, worden deze verkiezingen ''midterm'' genoemd.

Aan de hand van het aantal inwoners heeft elke staat een aantal afgevaardigden. Californië heeft met 53 zetels de meeste vertegenwoordigers.

Daar tegenover zijn er bijvoorbeeld zeven staten met maar één plek zoals Alaska, Montana en Delaware. De Republikeinen hebben op dit moment een meerderheid in het Huis en de verwachting is dat zij die zullen uitbouwen.

SENAAT: In de Senaat staan 36 van de 100 zetels op het spel in de verkiezingen. Op dit moment hebben de Democraten, de partij van president Barack Obama, de meerderheid maar de vraag is of zij die behouden. Van de 36 zetels in de verkiezingen worden er op dit moment 21 bezet door Democraten en 15 door Republikeinen.

DIVERSEN: Behalve de verkiezingen voor landelijke posten, kunnen kiezers zich in een reeks staten en gemeenten uitspreken over onderwerpen die alleen voor die staten en gemeenten belangrijk zijn.

In 38 staten staan verkiezingen van de gouverneur op het programma. De gouverneur is de politieke baas van de staat, ongeveer vergelijkbaar met de commissaris van de Koning in Nederland.

Verder worden in 172 steden burgemeestersverkiezingen gehouden, waaronder in de hoofdstad Washington.

In sommige staten krijgen kiezers verder nog wetswijzigingen voorgelegd waar zij een mening over kunnen geven. Zo staat in sommige staten zoals Alaska het deels vrijgeven van softdrugs op het programma.

Lees meer over:
Tip de redactie