Uitgegeven: 
Laatste update: 
25 mei 2012 11:24
25 mei 2012 11:43

'Duits plan voor Europese groei'

BERLIJN - De Duitse regering heeft een plan ontwikkeld dat moet helpen de economische groei in Europa aan te zwengelen.

Foto:  ANP

Dat meldde het Duitse tijdschrift Der Spiegel vrijdag. Het zou gaan om zes voorstellen, die er onder meer voor moeten zorgen dat de landen met de grootste economische problemen er weer bovenop komen.

Zij zouden buitenlandse investeerders moeten lokken met belastingvoordelen en staatsbedrijven moeten privatiseren. Landen met een hoge werkloosheid moeten verder hun arbeidsmarkt naar Duits voorbeeld aanpassen, aldus Der Spiegel.

Het plan zou de Duitse inbreng zijn in de Europese discussie over de stimulering van de economie. De EU wil daarover volgende maand concrete besluiten nemen.

Voorwaarde

De Duitse oppositieleider Frank-Walter Steinmeier (SPD) gaf tegen Der Spiegel aan dat plannen voor economische groei voor zijn partij een voorwaarde zijn om in te kunnen stemmen met het nieuwe Europese begrotingspact.

''Ik garandeer u dat het begrotingspact er zonder extra elementen van groei niet komt'', stelde hij. Voor de invoering van de strengere Europese begrotingsregels is goedkeuring nodig door minstens twee derde van het Duitse parlement.

De regering van bondskanselier Angela Merkel moet daardoor ook oppositiepartijen achter de plannen zien te scharen.

Alles over de schuldencrisis

Door: ANP
  • Deel

Eerdere berichten

Eerder

Volg NU.nl

Altijd en overal op de hoogte blijven van het nieuws? Volg NU.nl op sociale media of download een van onze apps.

Bekijk alle opties

Rommelhypotheken

ING en het ministerie van Financiën zijn het eens over de verkoop van rommelhypotheken. NU.nl legt het u in vier vragen uit.

Lees verder

Aangifte

'Vooraf ingevulde aangifte niet altijd volledig'

Lees verder op NUgeld.nl

Kredietbeoordelaars

Landen als Spanje komen regelmatig in de problemen na een afwaardering van Moody's of Fitch. NU.nl legt u in vijf vragen kredietbeoordelaars uit.

Lees verder