Hesse vrijgesproken van dopinggebruik

AMSTERDAM - Judith Hesse zal niet worden bestraft voor haar behandeling met UV-bloedbestraling. Hiermee lijkt de 'Erfurter dopingzaak' rondom arts Andreas Franke volledig met een sisser afgelopen.

Duitse media melden dat het Duitse Sportgerechtshof (DIS) heeft vastgesteld dat de 29-jarige sprintster wel een 'strafbaar feit' heeft gepleegd door de dopingregels te overtreden, maar dat ze daarvoor niet 'schuldig' bevonden kan worden.

Hesse en het Duitse antidopingagentschap (Nada) zijn deze verklaring overeengekomen voor het arbitragehof, alhoewel het Nada in een eerder stadium een schorsing van een jaar had geëist.

De Berliner Zeitung noemt Hesse daarom nu een 'onschuldige schuldige'. "Objectief is er sprake van een dopingovertreding", stelde DIS-rechter Ingo Erberich. Deze was echter "niet de schuld van de sporter."

Alles draait om bloeddoping via UV-bestraling, een methode die hoogstwaarschijnlijk geen effect heeft. Andreas Franke zou in totaal ruim dertig sporters, onder wie Hesse en Claudia Pechstein, hieraan hebben onderworpen.

Het internationaal antidopingagentschap WADA had in april al bepaald dat het niet meer mogelijk is om het leeuwendeel van deze sporters te bestraffen, omdat het protocol van bloed afnemen, bestralen en opnieuw weer inspuiten pas vanaf januari 2011 verboden is.

Infectie

De behandeling van Hesse vond pas plaats in februari van 2011, maar zij werd geholpen door Franke omdat ze een 'acute en ernstige ziekte' had, vermoedelijk opgelopen bij een wedstrijd in het buitenland.

Om die reden heeft de schaatsster de UV-bestraling in juridische termen 'niet uit eigen beweging' ondergaan.

Bovendien sprak het in het voordeel van de Duitse, zo meldt Der Spiegel, dat ze meermalen aan Franke gevraagd heeft of de behandeling tegen de dopingregels van het Nada was, iets wat de arts steeds ontkende.

Belangrijkste conclusie is dat Hesse is vrijgesproken en dat ze gewoon mag deelnemen aan wedstrijden deze winter.

 

Column Thijs Zonneveld

Column Thijs Zonneveld
'De koers van gisteren is het beste bewijs dat wielrennen de zwaarste, belachelijkste en mooiste sport is.'

Gibraltar droomt van eerste gelijkspel

Gibraltar droomt van eerste gelijkspel
Het ministaatje trof zondag voor het eerst doel in een officieel duel. 'Het gaat steeds langer goed.'

Groothuis op zoek naar 'nieuwe prikkel'

Groothuis op zoek naar 'nieuwe prikkel'
De 33-jarige schaatser vertrekt na 'zeven topjaren' onder Jac Orie voor een nieuwe uitdaging naar beslist.nl.