Voetbal

FC Groningen boekt tegen PEC Zwolle vijfde thuiszege op rij

FC Groningen blijft in de eredivisie zeer sterk presteren in eigen huis. De ploeg van Erwin van de Looi won zaterdagavond in een reprise van de bekerfinale van vorig jaar met 2-0 van PEC Zwolle.

De Groningers hebben nu zestien punten gehaald uit de eerste zes thuiswedstrijden in de competitie. Alleen FC Twente wist de noorderlingen punten af te snoepen in de Euroborg (1-1). In de Europa League moest de bekerhouder wel met 3-0 buigen voor Olympique Marseille.

De eindstand tegen PEC, dat de bekerfinale ook met 2-0 verloor, stond al in de rust op het scorebord. FC Groningen-aanvoerder Michael de Leeuw opende al in de vijfde minuut de score en een halfuur later maakte Lorenzo Burnet op aangeven van Jesper Drost de tweede goal.

FC Groningen, dat midweeks door FC Utrecht werd uitgeschakeld in de derde ronde van de KNVB-beker (5-3), komt door de zege op zeventien punten, net zoveel als PEC. De ploeg van Ron Jans heeft een iets beter doelsaldo en staat daardoor zesde, één plek boven de Groningers.

Vliegende start

De thuisploeg beleefde een vliegende start. Jarchinio Antonia brak in de vijfde minuut door op rechts en legde de bal op het hoofd van De Leeuw, die bij de eerste paal keihard inkopte: 1-0. Antonia mocht beginnen omdat Mimoun Mahi geblesseerd is.

PEC Zwolle trad ook aan met een flink gewijzigde formatie, waarin twee opvallende namen ontbraken. Trainer Ron Jans zette zowel topschutter Lars Veldwijk (zes doelpunten) als diens kompaan Sheraldo Becker (drie goals, vier assists) op de bank.

Jans was niet tevreden met de inzet van zijn aanvallende duo in de laatste wedstrijden. Bovendien misdroeg Becker zich op de training, voor Jans aanleiding om de snelle aanvaller net als spits Veldwijk te passeren.

De club uit Overijssel combineerde af en toe best aardig, maar miste stootkracht voor het doel. FC Groningen deed dat heel wat beter. De thuisclub benutte in de 35e minuut ook zijn tweede kans. Linksback Burnet combineerde met Drost en schoot de bal op fraaie wijze langs keeper Kevin Begois.

Jans greep in en bracht Becker en middenvelder Wouter Marinus na rust in het veld. De twee nieuwelingen kregen beiden direct een grote kans, maar Marinus stuitte op doelman Sergio Padt en Becker schoot de bal in het zijnet. Spannend werd het niet meer, ook omdat een kansrijke kopbal van Bram van Polen in de slotfase op de lat belandde.

Bekijk de stand in de eredivisie

Tip de redactie