Bravis ziekenhuis in Roosendaal wordt verbouwd

Het Bravis ziekenhuis in Roosendaal ondergaat de komende tijd een enorme metamorfose. De A- en B-vleugels van drie verdiepingen van de kliniek worden omgebouwd tot verpleegafdelingen met een- en driepersoonskamers. 

Bovendien worden de poliklinieken Orthopedie, Chirurgie en KNO samen met de gipskamer en de entreehal van de polikliniek gemoderniseerd.

De vorige verbouwing van de Roosendaalse kliniek dateert alweer van zo’n twintig jaar geleden. "Het is dus echt nodig", benadrukt zorgmanager en projectleider Ilona Mooij. "De kamers en het sanitair zijn niet meer van deze tijd. Daarom maken zij plaats voor moderne verblijven die van alle hedendaagse gemakken zijn voorzien."

Op de vernieuwde verpleegafdeling komen patiënten en bezoekers via de lift of trap uit bij een ruim opgezette ontvangstbalie. "Vanuit daar kunnen zij naar de desbetreffende afdeling. Ook worden in dit middengedeelte de ondersteunende diensten ondergebracht", vervolgt Mooij.

Kamers

"In de nieuwe situatie hebben de A- en B-vleugels uitsluitend ruim opgezette een- en driepersoonskamers. Hierdoor neemt het aantal bedden per afdeling iets af. Maar ook is ruimte gemaakt door de garderobe en het magazijn anders in te delen", vertelt Mooij.

Elke kamer krijgt een aparte douche en een apart toilet. Ook heeft elke patiënt straks de beschikking over een eigen tv en een bedkastje met kluis. 

Entreehal

Tegelijk met de verbouwing van de kliniek wordt een deel van polikliniek Roosendaal gemoderniseerd. De poliklinieken Orthopedie, Chirurgie en KNO worden samen met de gipskamer en de entreehal van de polikliniek volledig gerenoveerd.

"We geven de entreehal een nieuwe, frisse uitstraling", vertelt zorgmanager en projectleider Tanja van Wiggen. "De twee binnenplaatsen worden met de helft versmald, zodat we de wachtruimte voor de patiënten kunnen vergroten en sfeervol kunnen inrichten. De patiënten kijken uit op de binnenplaatsen die worden voorzien van een glazen overkapping en worden ingericht als kunsttuinen."

De Roosendaalse polikliniek wordt tevens voorbereid op uitbreiding met een slaapcentrum voor het onderzoeken en behandelen van slaapstoornissen. Tijdens de verbouwing worden de poliklinieken tijdelijk ondergebracht op de voormalige kinderafdeling.

Overlast

Om de overlast tot het minimum te beperken zijn de bouwgebieden in de kliniek en de polikliniek afgeschermd met stofschotten. "Dit heeft in de kliniek wel gevolgen voor de bereikbaarheid", meldt Mooij. "De afdelingen 2C en 3C zijn tijdens de bouw alleen bereikbaar via de liften in de middenhal."

De verbouwing is gestart met het demonteren en slopen van plafonds, scheidingswanden, deuren en sanitair. "Dat zorgt met name in de kliniek voor overlast. Daar komen we helaas niet onderuit. We vragen hiervoor begrip van patiënten, bezoekers en medewerkers. Is de verbouwing achter de rug, dan zijn de kliniek en de polikliniek weer van deze tijd."

Lees meer over:
Tip de redactie