Uitwisseling met Franse scholieren op herkansing

De eerder afgelaste uitwisseling tussen Franse en Roosendaalse scholieren van het Jan Tinbergen College (JTC) gaat alsnog door. 

Van 16 tot 22 januari komen 32 de Franse middelbare school Lycée Silvia Montfort uit Chartres naar het JTC in het kader van een uitwisseling.

Het bezoek van de Fransen aan Roosendaal zou oorspronkelijk in november 2015 hebben plaatsgevonden, maar door de aanslagen in Parijs werden uitwisselingen door de Franse regering verboden. Die beperkingen zijn nu ingetrokken en de leerlingen komen dus alsnog kennismaken met de Nederlandse cultuur.

Logeren

De Franse leerlingen worden ondergebracht in de gezinnen van JTC-leerlingen. Coördinator Internationale Contacten van het JTC is docent Cees Elsten. "Het logeren in gezinnen is een essentieel onderdeel. Het is heel bijzonder dat we niet meer dan een paar honderd kilometer van elkaar vandaan wonen, maar dat de verschillen in dagelijkse dingen zo ontzettend groot zijn", aldus Elsten.

"De manier waarop kinderen met ouders omgaan, hoe avonden worden ingevuld in het gezin, hoe het opstaan en het ontbijt verloopt. Juist het meemaken van die dagelijkse dingen is ontzettend verrijkend voor de leerlingen. Ze ervaren dat hun eigen vanzelfsprekendheden ergens anders helemaal niet vanzelf zijn."

Schoolculturen

In de loop van de week volgen de Franse leerlingen lessen op het JTC en maken kennis met het dagelijkse leven op het JTC, ook de schoolculturen zijn enorm verschillend, bijvoorbeeld in de omgang tussen leerlingen en docenten, en in de manier waarop de lunch is georganiseerd.

In de loop van april zullen een dertigtal leerlingen van het JTC op dezelfde basis een tegenbezoek brengen aan de school in Chartres. De voertaal gedurende de uitwisseling is Engels.

Lees meer over:
Tip de redactie