Opkopers moeten spullen controleren op heling

Roosendaalse handelaren in tweedehands goederen worden voortaan verplicht om het Digitaal Opkopers Register te gebruiken. Dat is een website waarbij opkopers kunnen checken of aangeboden spullen zijn gestolen. 

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om deze maatregel te verplichten in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

De gemeente wil op deze manier een bijdrage leveren aan het tegengaan van heling. Dat is het verkopen van spullen waarvan wordt vermoed dat ze zijn gestolen.

Alle bekende handelaren in de gemeente Roosendaal worden door de politie geïnformeerd over het Digitaal Opkopers Register. Daarbij krijgen ze te horen welke verplichtingen ze hebben. Deze toelichting wordt met een brief nog een keer extra bevestigd.

Compleet beeld

Opkopers zijn verplicht om hun ingekochte goederen met een nieuwwaarde van vijftig euro of hoger te registreren in het Digitaal Opkopers Registers. Het is niet duidelijk om hoeveel handelaren het gaat die te maken krijgen met de verplichting.

"Het gaat om iedereen die zijn beroep maakt van het in- en verkopen van tweedehands goederen. Het aantal handelaren is niet bekend en wisselt voortdurend. De politie werkt aan het verkrijgen van een compleet beeld", meldt gemeentewoordvoerster Charlotte Vermeulen.

Genummerde goederen

De politie bekijkt op afstand of handelaren hun spullen ook daadwerkelijk inschrijven in het register. “Bij het invoeren van uniek genummerde goederen (bijvoorbeeld fietsen) vindt er een automatische check plaats met de landelijke databank van gestolen goederen. De opkoper weet dan direct of het goed van diefstal afkomstig is”, legt Vermeulen uit.

De handelaar dient dan contact op te nemen met de politie. Het is ook mogelijk de heler aan te houden. Opkopers zijn namelijk ook verplicht om hun identiteit te registeren. Opkopers en handelaren die slachtoffer worden van heling kunnen de schade verhalen op de heler via Stichting ServiceOrganisatie Directe Aansprakelijkheid (SODA).

Deze organisatie werkt samen met de politie. Als de handelaar aangifte heeft gedaan van heling en de heler aansprakelijk heeft gesteld, kunnen zij de gelede schade vergoed krijgen na bemiddeling van SODA.

Lees meer over:
Tip de redactie