Spoortunnel aan gemeente en provincie overgedragen

Op symbolische wijze is woensdagmiddag 13 januari de nieuwe spoortunnel aan de Spijperstraat/Zeggeweg door Prorail officieel overgedragen aan de gemeente Halderberge en de provincie Noord Brabant.

De raadszaal van het gemeentehuis was gevuld met een gemêleerd gezelschap, die samengekomen waren om getuige te zijn van deze overdracht. Vertegenwoordigers van gemeente en provincie, omwonenden, aannemers en overige belangstellenden deden zich eerst tegoed aan een goed verzorgde lunch.

Wethouder Bons bedankte ieder voor de aanwezigheid en noemde het "gezellig druk". "Financieel gezien is dit ook voor mij als verantwoordelijk wethouder een heel groot project." Grof gezien bestaat de aanleg van de rondweg uit twee delen. Ten eerste de ondertunneling van het spoor. Dit 'kunstwerk' wordt door ProRail vandaag dus overgedragen.

En ten tweede de aanleg van 5,8 kilometer rondweg inclusief drie rotondes en vier fietstunnels. Dit alles maakt het een spannend en bijzonder project", zei hij in zijn openingswoord. Gedeputeerde Christophe van der Maat had het in zijn woordje over drie pijlers waarom de provincie graag hun medewerking verleent aan dit soort projecten: "Veiligheid, doorstroming en leefbaarheid."

Lichaamsgewicht

Het officiële startsein van de nieuwe onderdoorgang werd in februari 2014 afgegeven. De spoortunnel is een belangrijk en essentieel onderdeel van de ZOO. Het is veel veiliger doordat het trein- en wegverkeer elkaar ongelijkvloers kruist en storingen niet langer elkaar beïnvloedt.

Na een kleine twee jaar van werkzaamheden is de aanleg van de nieuwe spoortunnel de laatste dagen voor kerst geheel afgerond. In totaal is de tunnel 315 meter lang en kent een gewicht van maar liefst 1,1 miljoen kilogram.

Om een idee te krijgen van wat hier is gerealiseerd heeft regiodirecteur van Prorail mevrouw Inès Plasmans het zelf berekend: "Dat is twee keer het lichaamsgewicht van alle inwoners van Halderberge."

Innovatief

Om de voortgang van het treinverkeer zoveel mogelijk te waarborgen is in de nacht van vrijdag 12 op 13 september 2014 in één keer het spoorweggedeelte, als het ware het dak van de tunnel, op zijn plaats gelegd.

Omdat het treinverkeer daardoor nauwelijks hinder heeft ondervonden van de werkzaamheden, is dit een uniek en innovatief project voor Nederland. "Het plaatsen van het tunneldak in één weekend, is erg belangrijk geweest voor de voortgang van het spoorvervoer", merkt Plasmans op.

Tekening

Op locatie ontvingen, uit handen van mevrouw Plasmans, wethouder Bons en gedeputeerde van der Maat beiden een ingelijste tekening van de bouw, gemaakt door technisch tekenaar Piet Bruijns uit Oudenbosch. Hij heeft van het gehele project diverse tekeningen gemaakt, die op een later tijdstip geëxposeerd worden.

Bij terugkomst in het gemeentehuis werd er met champagne getoost op de overdracht van dit speciale project. Met de overdracht van deze tunnel kan de gemeentelijke aannemer een en ander aansluiten en asfalteren.

Volgens de huidige planning is de rondweg medio september dit jaar in zijn geheel klaar en wordt het centrum van Oudenbosch daarmee ontlast van het drukke verkeer.

Lees meer over:
Tip de redactie