Aantal woninginbraken is fors gestegen

Het aantal woninginbraken in de gemeente Roosendaal is het afgelopen jaar met ruim twintig procent toegenomen. 

Dat heeft districtschef Wim Jochems deze week bekendgemaakt bij de presentatie van de jaarcijfers van het politiedistrict De Markiezaten.

In de hele regio bleef het aantal inbraken nagenoeg gelijk, met tegenover de stijging in Roosendaal een forse daling in de gemeenten Halderberge, Steenbergen, Tholen en Bergen op Zoom. Ook het aantal straatroven en overvallen is het afgelopen jaar stabiel gebleven. De politie looft vooral de rol van de steeds opmerkzamere burger in de strijd tegen criminelen.

In totaal pleegden criminelen in 2015 1038 woninginbraken in de gemeenten Bergen op Zoom, Halderberge, Moerdijk, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen, Tholen en Woensdrecht.

Dat zijn er vier meer dan een jaar eerder. In Roosendaal waren dat er afgelopen jaar 386 tegenover 303 een jaar eerder. Ook Moerdijk kende een forse piek van 33 procent meer inbraken. In Halderberge (-37,5 procent), Steenbergen (- 28,8 procent), Tholen (-24 procent) en Bergen op Zoom daalde het aantal inbraken juist fors.

Pieken
Volgens politiewoordvoerster Pierre-Ine Mattheussens hebben beide gemeenten het afgelopen jaar te maken gehad met een piek. “In Zevenbergen was die voornamelijk toe te schrijven aan een inbreker die tijdelijk bij familie in Zevenbergen verbleef. In Roosendaal gaat het met name om een groep jongeren die in wisselende samenstelling op inbrekerspad gaat.” De Roosendaalse piek, die eind november/begin december plaatsvond, leidde tot heel wat extra controles door de politie.

“We hebben in december vijftig intensieve controles gehouden om woninginbraken te voorkomen en daarbij verscherpte aandacht gezet op potentiële daders. Wat daarbij opvalt, is dat na deze acties burgers vaker de politie bellen na verdachte situaties. Dat heeft in de afgelopen weken geleid tot veertien aanhoudingen van woninginbrekers”, meldt Mattheussens.

Lees meer over:
Tip de redactie