Gemeente betreurt sluiting woonvoorziening Sprundel

De gemeente Rucphen betreurt de sluiting van de woonvoorziening voor cliënten met een verstandelijke beperking aan het Moerwater in Sprundel, maar kan daarin geen helpende hand bieden. 

Volgens burgemeester Marjolein van der Meer Mohr beperkt de rol van de gemeente zich tot het faciliteren van dit soort initiatieven, maar kan zij geen rol spelen in de exploitatie en instandhouding van dit soort woonvoorzieningen. Dat meldt Van der Meer Mohr in een brief aan de gemeenteraad.

SDW maakte in november 2015 bekend over te gaan tot opheffing van de Sprundelse woonlocatie. In de appartementen wonen ongeveer dertien cliënten met behulp van begeleiding.

In de gemeente Rucphen behoudt SDW wel woonlocatie D’n Akker aan de Burgemeester Voetenstraat in Rucphen. Hier wonen acht cliënten zelfstandig in een appartement. Zij delen een ontmoetingsruimte en kunnen gebruik maken van 24-uurs-begeleiding.

Gesprekken

Momenteel voert SDW gesprekken met de dertien cliënten en hun familieleden over een verhuizing naar een andere woonlocatie. Daarbij wordt volgens de gemeente Rucphen ook gekeken of het mogelijk is om te verkassen naar woonlocatie D’n Akker in Rucphen.

Deze mogelijkheid ligt echter niet voor de hand. “In die voorziening gaat de aandacht voornamelijk uit naar cliënten met een andere problematiek dan die van de cliënten, gehuisvest aan het Moerwater. Leidend bij de herhuisvesting is individueel maatwerk vanuit de wensen van cliënten. Hoewel er teleurstelling bestaat bij de bewoners en hun vertegenwoordigers verlopen de gesprekken constructief”, meldt Van der Meer Mohr aan de raad.

Thuisvester

Woningcorporatie Thuisvester is de eigenaar van de woonvoorziening aan het Moerwater. SDW huurt deze woonruimte. Volgens de burgemeester heeft SDW het huurcontract nog niet opgezegd. Daarom beraadt de woningstichting zich nog niet over alternatieve gebruiksmogelijkheden.

Als dat is gebeurd, bekijkt Thuisvester de mogelijkheid van de woonvoorziening. De locatie bestaat uit zes appartementen en vier groepsruimtes. Thuisvester geeft wel aan dat voor deze voorziening een herbestemmingsprocedure voor de hand ligt. Mogelijk komen er dan sociale huurwoningen in het gebouw.

De woningcorporatie geeft aan de sluiting van de woonlocatie te betreuren. Er zou over de opheffing niet zijn gecommuniceerd en ook zou er geen gezamenlijke zoektocht zijn geweest naar alternatieven.

Overstap

De cliënten van SDW die nu nog in Sprundel wonen kunnen mogelijk terecht in de nieuwbouwlocaties van dezelfde instelling in Roosendaal of in Oud Gastel. Ook bestaat de mogelijkheid over te stappen naar een andere zorgaanbieder.

Lees meer over:
Tip de redactie