Rechtbank steunt redenering NOC*NSF over wegsturen Van Gelder

De rechtbank vindt de redenering van NOC*NSF om turner Yuri van Gelder niet deel te laten nemen aan de toestelfinale op de Olympische Spelen en hem naar huis te sturen 'terecht'. 

Dat meldt de rechtbank maandag. 

De rechter maakte de uitspraak vrijdag al bekend in een zogenoemd kop-staartvonnis. De inhoudelijke toelichting van het vonnis is maandag pas naar buiten gebracht.

Volgens de rechtbank is er geen sprake van een onrechtmatig besluit. Van Gelder is tot tweemaal toe gehoord, voordat het besluit is genomen hem naar huis te sturen. Daardoor is er geen sprake van een "lichtvaardig of onzorgvuldig genomen beslissing."

Video: Teleurstelling bij Yuri van Gelder en zijn advocaat


Waarschuwingen

"Ondanks de nodige waarschuwingen is sprake geweest van een nacht doorzakken, midden in een trainings- en wedstrijdprogramma. Vervolgens is hij niet verschenen op een training. Van Gelder had op de hoogte moeten zijn van die training. In plaats van naar die training te komen lag Van Gelder tot 3 uur in de middag in zijn bed, klaarblijkelijk een roes uit te slapen", aldus de rechtbank.

Beroep

Van Gelder gaat niet in beroep tegen de uitspraak. "Yuri zal de zaak nu verder laten rusten", staat in een verklaring die zijn advocaat Cor Hellingman vrijdag uitgaf

Lees meer over:

Medaillespiegel Spelen Rio

Medaillespiegel Spelen Rio
Hoe doet Nederland het in vergelijking met de de andere landen op de Olympische Spelen?

Programma van dag tot dag

Programma van dag tot dag
Wil jij weten wanneer de Nederlanders in actie komen in Rio? Bekijk hier het programma.
Tip de redactie