Rio 2016

Dubbeldam voert kleine Nederlandse equipe aan in Maracanã

Jeroen Dubbeldam voert vrijdagavond een kleine Nederlandse equipe aan tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in het Maracanã-stadion.

De afvaardiging van Oranje bestaat uit tachtig mensen, onder wie 33 sporters. Verder lopen trainers en stafleden mee. Een groot aantal sporters komt komend weekeinde al in actie en slaat de openingsceremonie daarom over.

De 43-jarige springruiter Dubbeldam, die in 2000 olympisch goud pakte, draagt de rood-wit-blauwe vlag het beroemde stadion van Rio de Janeiro in. De Nederlandse equipe is als 143e land aan de beurt tijdens de openingsceremonie, die begint om 20.00 uur Braziliaanse tijd (01.00 uur 's nachts in Nederland).

Traditioneel opent Griekenland de vlaggenparade, Brazilië sluit als 207e land de lange rij. Yane Marques, actief op de moderne vijfkamp, draagt de vlag van het gastland.

Bekende vlaggendragers zijn onder anderen Michael Phelps (Verenigde Staten), Rafael Nadal (Spanje), Federica Pellegrini (Italië), Andy Murray (Groot-Brittannië) en Shelly-Ann Fraser-Pryce (Jamaica).

Lees meer over:

Medaillespiegel Spelen Rio

Medaillespiegel Spelen Rio
Hoe doet Nederland het in vergelijking met de de andere landen op de Olympische Spelen?

Programma van dag tot dag

Programma van dag tot dag
Wil jij weten wanneer de Nederlanders in actie komen in Rio? Bekijk hier het programma.
Tip de redactie