Rio 2016

Stepanova legt zich neer bij uitsluiting voor Spelen

De Russische klokkenluidster Joelia Stepanova stapt niet naar het internationale sporttribunaal CAS om haar uitsluiting voor de Olympische Spelen aan te vechten. Dat heeft ze vrijdag in Rio laten weten.

De 30-jarige atlete overwoog naar het CAS te stappen omdat ze het oneens was met de straf die ze kreeg opgelegd van de IOC.

Volgens de 800 meter-loopster die in 2013 zelf op doping werd betrapt, heeft de ethische commissie van het IOC fouten gemaakt en belangrijke informatie niet meegenomen in de beoordeling. Ze wilde in Rio onder neutrale vlag in actie komen, ondanks de beslissing van de commissie.

Het IOC besloot de atlete twee weken geleden, net als andere Russische sporters met een dopingverleden, uit te sluiten van deelname.

Klokkenluidster Stepanova stelde samen met haar man het gestructureerde dopinggebruik in de Russische atletiek aan de orde. Na onderzoek leidde dat tot een schorsing van Russische atleten en uiteindelijk tot een onthullend WADA-rapport, maar niet tot een algehele uitsluiting van Russische sporters in Rio.

Lees meer over:

Medaillespiegel Spelen Rio

Medaillespiegel Spelen Rio
Hoe doet Nederland het in vergelijking met de de andere landen op de Olympische Spelen?

Programma van dag tot dag

Programma van dag tot dag
Wil jij weten wanneer de Nederlanders in actie komen in Rio? Bekijk hier het programma.
Tip de redactie