Braziliaanse sporters maand voor Spelen niet meer getest op doping

Alle Braziliaanse sporters zijn een maand voor aanvang van de Olympische Spelen niet meer getest op doping. Mondiaal antidopingbureau WADA eist daar opheldering over.

Het Braziliaanse ministerie van Sport bevestigt vrijdag dat er tussen 1 en 24 juli geen testen zijn afgenomen onder de nationale sporters die meedoen aan de Spelen.

Het WADA is bezorgd over die ontwikkeling. "We hebben een brief gestuurd naar het ministerie van Sport en de voorzitter van het Braziliaanse antidopingbureau waarin we onze zorgen uiten en opheldering willen over het stoppen van de tests", zegt adjunct-directeur Rob Koehler.

Volgens het ministerie heeft het stoppen van de dopingcontroles te maken met de schorsing van het dopinglab in Rio de Janeiro. Het ministerie spreekt tegen dat het een politiek gemotiveerde keuze is om rumoer richting de Spelen te voorkomen.

"Hun antwoord was niet bevredigend", aldus Koehler. "De uitleg dat het komt door wijzigingen in de top van het ministerie en het dopinglab is voor ons niet acceptabel."

De Spelen in Rio beginnen vrijdagavond om 23.00 uur officieel met de openingsceremonie.

Lees meer over:

Medaillespiegel Spelen Rio

Medaillespiegel Spelen Rio
Hoe doet Nederland het in vergelijking met de de andere landen op de Olympische Spelen?

Programma van dag tot dag

Programma van dag tot dag
Wil jij weten wanneer de Nederlanders in actie komen in Rio? Bekijk hier het programma.
Tip de redactie