Dumoulin reist zaterdag naar Rio de Janeiro voor Olympische Spelen

Het herstel van Tom Dumoulin verloopt na diens val in de Tour de France voorspoedig en dus kan de wielrenner zaterdag met de Nederlandse ploeg afreizen naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Dat maakt zijn ploeg Giant-Alpecin dinsdag bekend. In Braziliƫ zal de medische begeleidingsstaf zijn situatie in de gaten blijven houden, waarna besloten wordt of Dumoulin in actie kan komen in de olympische tijdrit en wegrace.

De Limburger kwam vrijdag hard ten val in de negentiende etappe van de Ronde van Frankrijk. Daarbij liep de tweevoudig ritwinnaar een breukje op in zijn spaakbeen.

Nadat hij zich een speciale spalk liet aanmeten, maakte de tijdritspecialist dinsdag weer zijn eerste meters op de fiets. "Het herstel verloopt erg goed", zegt ploegarts Anko Boelens op de site van Giant-Alpecin. "We hopen dat het de komende weken zo doorgaat, zodat hij zonder brace en pijnvrij kan meedoen aan beide wedstrijden."

Video: Dumoulin pakt training weer op

Optimistisch

Dumoulin zelf zegt dat de eerste scans in het ziekenhuis aantoonden dat hij inderdaad moest vrezen voor deelname aan de Spelen, zoals hij zelf direct al vreesde. "Maar extra onderzoeken lieten zien dat het een 'schone' breuk was."

"Het geloof dat Rio toch nog haalbaar was, werd gisteren alleen maar sterker nadat ik mijn brace liet aanmeten en ik heel voorzichtig de training hervatte met een testritje. Dat ging goed en ik ben gewoon heel erg blij dat ik zo snel al weer op mijn fiets kan stappen."

De 25-jarige Limburger, een van de topfavorieten voor het olympisch goud op de tijdrit, erkent dat de valpartij zijn voorbereiding op de Spelen wel enigszins in de war heeft geschopt. "In plaats van herstellen van een complete Tour en thuis nog wat ontspannen tijdens mijn laatste trainingen voordat ik richting Braziliƫ afreis, moet ik me nu laten onderzoeken in het ziekenhuis en braces passen."

"Ik heb echter goede medische begeleiding met nog minder dan twee weken te gaan en met mijn brace en de speciale oefeningen gaan we ervoor", blijft Dumoulin optimistisch over zijn deelname in Rio de Janeiro.

Op zaterdag 6 augustus wordt de olympische wegwedstrijd gereden. Vier dagen later, op woensdag 10 augustus, staat de tijdrit op het programma in Braziliƫ.

Lees meer over:

Medaillespiegel Spelen Rio

Medaillespiegel Spelen Rio
Hoe doet Nederland het in vergelijking met de de andere landen op de Olympische Spelen?

Programma van dag tot dag

Programma van dag tot dag
Wil jij weten wanneer de Nederlanders in actie komen in Rio? Bekijk hier het programma.
Tip de redactie