Franse klassieker

Hartige taart: altijd goed! Als lunch, als borrelhapje en met een lekkere sla erbij is het een complete maaltijd. Quiche Lorraine is onbetwist de keizer van de hartige taarten en is een mengsel van room en spek, van kaas en melk, van tomaten en uien, van krab of van iets anders, gecombineerd met eieren, in een taartbodem gegoten en in de oven gebakken. De echte, klassieke quiche Lorraine bevat room, eieren en spek, maar géén kaas. Als je dit recept goed volgt, krijg je een sublieme quiche die je nog vaak zult maken. Tip kookschool.

Hoofdgerecht of lunchgerecht (6-8 personen) Bereiden: ± 45 min. Rusten deeg: 2 uur Oven: ± 50 min.

Benodigdheden:

voor het deeg:

  • 150 g bloem
  • 120 g koude boter, in kleine klontjes gesneden
  • 1/2 tl zout
  • 1/4 tl suiker
  • 4 el ijskoud water
  • voor de vulling:

  • 100 g bacon, dunne plakken, gehalveerd of in reepjes
  • 3 eieren
  • 31/2 dl slagroom (of 2 dl slagroom en 11/2 dl melk)
  • zout, peper
  • nootmuskaat
  • extra nodig:

  • quichevorm of springvorm van 20 cm Ø:
  • Bereiding:

    Wrijf in een ruime kom de bloem, boter, zout en suiker met de vingertoppen tot een fijn, kruimelig mengsel. Als de boter tot erwtjesgrootte is verkruimeld, voeg je het koude water toe en kneed je het mengsel snel met één hand tot een samenhangende bal. Bestuif het werkvlak met 1 flinke eetlepel bloem, leg het deeg erop en kneed het snel tot een soepele bal. Druk hiervoor met de muis van de hand het deeg steeds weg, klap het om en druk het weer weg. Zodra het mooi soepel is, omwikkel je het met huishoudfolie en leg je het in de koelkast 2 uur te rusten.

    Bestuif het werkvlak weer met bloem, maak van het deeg een mooie ronde bol en rol het snel uit tot een cirkel van 25 cm Ø. Rol niet te lang, want dan wordt het deeg te zacht en is het niet makkelijk meer te hanteren. Bestrooi de bovenkant van het deeg licht met bloem.

    Vet de vorm in, leg de deegcirkel erin en druk deze zachtjes aan op de bodem en tegen de wand. Door de bodem nu eerst voor te bakken (dit noemen we 'blind' bakken), zal hij beter gaar worden en na het bakken met de vulling minder klef worden. Bedek hiervoor de deeglap royaal met een stuk bakpapier en leg hier de steunvulling op. Als steunvulling kun je oude peulvruchten of keramische korrels (te koop bij de goedgeassorteerde keukenspeciaalzaak) gebruiken. Door de steunvulling zakt de wand van het deeg niet in tijdens het bakken.

    Verwarm de oven voor op 200ºC. Zet de vorm in het midden van de oven op een rooster en bak de bodem in ± 10 min. licht zandkleurig. Verwijder het bakpapier met de steunvulling.

    Schakel de oven terug naar 190ºC. Verdeel de bacon over de bodem van de taart. Klop in een grote kom de eieren met de slagroom los, maar klop niet te lang. Breng het mengsel op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

    Schenk het eimengsel op de bacon. Zet de quiche in het midden van de oven op een rooster en bak deze in 35-40 min. gaar en goudbruin (een erin gestoken breinaald moet er schoon en droog uitkomen).

    Energie enzo

    Kcal p.p.: ± 450, Koolhydraten: 179

    Receptuur en bereiding: Nel Pit. Fotografie: George van de Wijngaard. Styling: Lydia Buwalda.

    Tip de redactie