Roerbakgerecht met pit

Zalm en venkel zijn niet alleen een geweldig lekkere combinatie, het is ook nog eens super gezond. De chiliolie en tabasco geven dit roerbakgerecht pit en de olijven, knoflook en olijfolie zorgen voor een mediterrane touch. Door de de culinaire specialisten van de Tip kookschool.


Hoofdgerecht (4 personen)
Bereiden: ± 30 min. Oven: ± 45 min

Benodigdheden:

  • 1 grote of 2 kleine oranje of rode paprika´s
  • 600 g zalmfilet (dik stuk), in blokjes van 3 cm
  • 2 el chiliolie
  • zout, vers gemalen peper
  • 1 citroen (liefst biologisch)
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 4 el olijfolie
  • zout, vers gemalen peper
  • tabasco (naar smaak)
  • 750 g venkel, in dunne repen
  • 400-500 g (verse) pasta, bijvoorbeeld tagliatelle
  • 75 g zwarte (knoflook)olijven zonder pit, gehalveerd
  • 2 el dille, grof gesneden
  • extra nodig:

  • aluminiumfolie, staafmixer of keukenmachine, wok
  • Bereiding:
    Verhit de oven voor op 200ºC. Rooster de paprika('s) ± 45 min. in de oven tot het vel zwart kleurt. Meng de zalm met de chiliolie en zout naar smaak en laat dit ± 15 min. intrekken. Boen de citroen schoon, snijd de vrucht in de lengterichting doormidden en snijd 1 helft in 8 smalle partjes (de andere helft wordt niet gebruikt).

    Haal de paprika('s) uit de oven, verpak ze in aluminiumfolie en laat ze ± 10 min. rusten. Verwijder de schil en de zaadlijsten, vang het sap op. Pureer de paprika's met het opgevangen sap en de knoflook met de staafmixer of in de keukenmachine. Voeg al roerend 2 el olijfolie en 2 el water toe totdat een gladde saus ontstaat. Breng op smaak met zout, peper en enkele druppels tabasco. Verhit de rest van de olijfolie in een wok en roerbak de venkel ± 10 min. op laag vuur.

    Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Verwarm de paprikasaus in een pannetje. Haal de venkel uit de wok, voeg de zalm en citroenpartjes toe en bak de vis op hoog vuur in ± 4 min. rondom bruin. Voeg de venkel en olijven toe, warm nog even door, breng op smaak met peper en bestrooi met de dille. Serveer de vis met de pasta en de saus.

    Wil je nog sneller klaar zijn, gebruik dan geroosterde paprika's uit een pot, dep ze droog met keukenpapier en pureer ze volgens recept. Wel wordt de saus iets zuurder en, eerlijk is eerlijk, vers geroosterde paprika is het lekkerst.

    Energie enzo

    Kcal p.p.: ± 840, 67 g koolhydraten, 44 g vet

    Receptuur: Katinka Huiskamp, Bereiding: Coen Beute, Fotografie: Sven Benjamins, Styling: Jan Willem van Riel

    Tip de redactie