Feest!

De klassieke appelflappen krijgen een bijzonder smaakje als je de appelringen, voordat je ze door het beslag haalt, eerst ± 45 min. in 3 el citroensap en 5 el kaneellikeur laat marineren en daarna even uit laat lekken. Door de de culinaire specialisten van de Tip kookschool

Appelflappen

Voor ± 20 stuks
Bereiden: ± 45 min.
Rijzen: ± 45 min.

Boodschappenlijst

  • 150 g bloem
  • 10 g verse of 5 g gedroogde gist
  • 11/2 dl lauwwarme melk
  • 1 ei
  • zout
  • rasp van 1/2 citroen
  • frituurolie
  • 4 appels, geschild, zonder klokhuis, in ronde plakken
  • basterdsuiker
  • kaneel
  • Bereiding (kan 1 dag van tevoren):

    Zeef de bloem in een kom. Los de gist in de melk op. Maak een kuiltje in de bloem en schenk er het gistmengsel in. Voeg het ei, een snufje zout en het citroenrasp toe en roer het mengsel tot een glad beslag.

    Dek de kom af met een vochtige doek en laat het beslag op een warme plek ± 45 min. rijzen tot het volume verdubbeld is. Verhit de frituurolie tot 180°C.

    Haal de plakken appel door het beslag en bak ze in gedeelten in ± 3 min. in de hete olie rondom bruin. Laat de appelflappen op keukenpapier uitlekken.

    Energie enzo

    Kcal p.st.: ± 95

    Serveren: meng basterdsuiker en kaneel door elkaar en bestrooi de appelflappen voor serveren royaal met dit suikermengsel.

    Receptuur: Clara ten Houte de Lange. Bereiding: Jankees Roggeveen. Fotografie: George van de Wijngaard. Styling: Lydia Buwalda.

    Klassieke oliebollen

    Een oliebol smaakt altijd. Maar wil je deze klassieke oliebollen eens een nieuw smaakaccent geven, roer dan een eetlepel geraspte sinaasappel- of citroenschil door het beslag. Of 50 g walnoten, 40 g zoete rozijnen en/of een friszure appel in blokjes.

    Voor ± 12 stuks
    Bereiden ± 40 min.
    Rijzen: ± 1-2 uur

  • 200 g bloem
  • 10 g verse of 5 g gedroogde gist
  • 11/4-11/2 dl lauwwarme melk
  • 1 ei
  • zout
  • frituurolie
  • poedersuiker
  • Bereiding (kan 1 dag van tevoren):

    Zeef de bloem in een kom. Los de gist in de melk op. Maak een kuiltje in de bloem en schenk het gistmengsel hierin. Voeg het ei en snufje zout toe en roer het mengsel tot een glad beslag.

    Dek de kom af met een vochtige doek en laat het beslag op een warme plek ± 1 uur rijzen tot het volume verdubbeld is. (Roer evt. rozijnen, walnoten en/of appel door het beslag en laat afgedekt nog ± 1 uur rijzen.)

    Verhit de frituurolie tot 180°C. Vorm met 2 vetgemaakte lepels oliebollen en bak deze in de olie in 2-3 min. lichtbruin en gaar. Laat de oliebollen op keukenpapier uitlekken en bestrooi voor serveren met poedersuiker.

    Energie enzo

    Kcal p.st.: ± 110

    Serveertip: steek voor een spectaculair effect een aantal vuurwerksterretjes in een grote stapel oliebollen.

    Receptuur: Clara ten Houte de Lange. Bereiding: Jankees Roggeveen. Fotografie: George van de Wijngaard. Styling: Lydia Buwalda.

    Tip de redactie