Dossier: Prins Friso

Gepubliceerd: 
Laatste update: 
19 november 2012 13:33
19 november 2012 15:40

Prins Friso toont 'tekenen van gering bewustzijn'

AMSTERDAM - Prins Friso vertoont sinds kort tekenen van zeer gering bewustzijn. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) maandag.

De prognose van de toestand van de prins blijft echter onzeker en de medici zijn volgens de RVD nog steeds "zeer bezorgd". Het kan nog maanden duren voor er meer duidelijkheid is over de toekomst van de tweede zoon van koningin Beatrix.

Namens Friso's echtgenote prinses Mabel laat de RVD weten: "Dit is de zwaarste periode van mijn leven. Mijn liefde voor Friso, de steun van familie en vrienden, en de vele berichten van medeleven geven mij kracht in deze moeilijke tijd."

In september liet Nobelprijswinnaar Desmond Tutu, toen te gast in televisieprogramma College Tour, al weten dat Friso zich licht bewoog toen Mabel hem kuste. De RVD bevestigde dit toen niet.

Coma

Prins Friso ligt in coma sinds hij op 17 februari van dit jaar onder een lawine terecht kwam in een skigebied van het Oostenrijkse Lech. Door dat ongeluk liep Friso een ernstige hersenbeschadiging op.

Twee weken na het ski-ongeluk werd de prins overgebracht naar een ziekenhuis in zijn woonplaats Londen. Deskundigen hebben steeds gezegd dat het onwaarschijnlijk is dat hij nog helemaal bijkomt.

Willem-Alexander

Prins Willem-Alexander heeft maandagmorgen (plaatselijke tijd) in Brasilia geen reactie gegeven op het bericht over de gezondheidstoestand van zijn broer. De kroonprins was de afgelopen maanden de enige van de koninklijke familie die af en toe iets wilde zeggen.

Bij aankomst bij het presidentieel kantoor Palácio do Panalto hield de prins het bij ''goedemorgen'', alvorens samen met prinses Máxima naar binnen te gaan voor een ontmoeting met Gleisi Hoffmann, de kabinetschef van de Braziliaanse president Dilma Rousseff.

Alles over de toestand van prins Friso

Door: NU.nl/ANP

Eerdere berichten

Eerder

Chronologie

Prins Friso werd op 25 september 1968 in Utrecht geboren als tweede zoon van prinses Beatrix en prins Claus van Amsberg. 

Lees meer

Begrafenis prins Friso

Prins Johan Friso is vrijdag in Lage Vuursche begraven.

Bekijk hier beelden van de uitvaart die door de RVD zijn vrijgegeven. 

Lees meer

Nieuwe foto's

De Rijksvoorlichtingsdienst heeft woensdag nieuwe foto's gepubliceerd van prins Friso in verband met zijn overlijden.

Bekijk fotoserie (4)

Herdenking in Lech

In het Oostenrijkse Lech is donderdag prins Friso herdacht tijdens een mis in de openlucht.

Lees meer en bekijk foto's

Overzicht leven

Prins Friso werd op 17 februari 2012 op de laatste dag van zijn wintersportvakantie met zijn gezin in Lech getroffen door een lawine. Sindsdien lag hij in coma.

Een overzicht